Een plasdagboek geeft je inzicht in het functioneren van de blaas. Bij klachten die met de blaas te maken hebben, is dit de eerste stap die de huisarts zet op zoek naar een diagnose tegen bedplassen.
Het geeft een aantal belangrijke inzichten:
- Wanneer en hoeveel vocht wordt opgenomen
- Wanneer en hoeveel er wordt geürineerd
- Hoe vaak er een urgente aandrang ontstaat om te plassen
- Wanneer en hoeveel urine wordt ‘gelukt’
Wanneer gebruik je een plasdagboek
Je kan een plasdagboek gebruiken voor of na een bezoek aan je huisarts. Het is nooit verkeerd om tijdens het eerste bezoek aan de huisarts een plasdagboek mee te nemen.
Het plasdagboek brengt belangrijke informatie aan het licht doordat de dagelijkse gewoontes en symptomen objectief en overzichtelijk staan genoteerd. Hierdoor krijgt de huisarts een goed beeld van de gang van zaken in het dagelijkse leven.
Hoe gebruik je een plasdagboek?
Het is belangrijk om het tijdstip van wakker worden te noteren. Dit helpt om vochtinname en urinemomenten in een groter plaatje te zien. Hetzelfde geldt voor het naar bed gaan.
Schrijf op wat je kind drinkt (bijv., water, sap, limonade) en vooral; hoeveel. Het is van grote waarde om exact bij te houden hoeveel je kind drinkt. Als het je niet lukt om dit exact te doen, kan je een goede gok maken. Op het formulier staan een aantal tips om je te helpen gokken, maar gelukkig staat de inhoud op de meeste verpakkingen vermeld!
Voorbeelden van veelvoorkomende verpakkingen:
- Glas – 200ml
- Kopje – 125ml
- Soepkom – 250ml
- Pakje drinken – 200ml
Schrijf op hoe vaak en hoeveel je kind plast, zowel overdag’s als in de nacht. Huisartsen geven vaak iets mee om de hoeveelheid urine te meten, maar een bekertje waarvan je de inhoud kent werkt natuurlijk net zo goed. Praktische tip: leg het bekertje in de buurt van het toilet! 😉
Houd het plasdagboek minimaal drie dagen bij om een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te krijgen. Een dagboek waar maar één dag in is bijgehouden geeft te veel ruimte voor verkeerde conclusies en diagnoses! Het is mogelijk om de meetdagen los van elkaar in te richten zolang het maar ‘standaard’ dagen zijn.
Vergeet niet de resultaten mee te nemen bij een bezoek aan de huisarts!
Dryly®
Ben je benieuwd naar de modernste en vooral ook leukste plaswekker van Nederland? Bekijk dan onze plaswekkers en ga samen met ons op avontuur naar droge nachten!