Plaswekkermethode

Ontstaansgeschiedenis van de plaswekker

De plaswekkermethode is rond 1920 per ongeluk ontdekt. Een Duitse kinderarts, Meinhard von Pfaundler, hij zocht naar een manier om het verplegend personeel te laten weten wanneer er een kind in bed had geplast. Hij vond het vervelend als de kinderen lang in een nat bed lagen en wilde zowel de kinderen als de verpleging daar bij helpen. Hij ontwikkelde een apparaat dat een alarm gaf als een kind een nat bed had. Toevalligerwijs kwamen ze er ook achter dat de kinderen die deze methode gebruikten eerder zindelijk waren. Later bleek dat deze plaswekkertraining een doorslaand succes was.

 

 

Pas in de jaren dertig van de 20e eeuw werd er door twee psychologen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de plaswekkermethode tegen bedplassen. Hier werd door middel van een empirische test met dertig kinderen tussen de 3 en 13 jaar aangetoond dat de plaswekkertraining een effectief middel is tegen bedplassen. Ook werd vastgesteld dat de gemiddelde duur van een plaswekkertraining maximaal drie maanden duurt. Dat is nu nog steeds zo en als kinderen na drie maanden s’nachts niet zindelijk zijn met het gebruik van de plaswekker methode en de plaswekkertraining is het goed om naar je huisarts te gaan.

Hoe werkt de plaswekkermethode en plaswekkertraining?

De plaswekkermethode is gebaseerd op zowel klassieke als operante conditionering. Het alarm dat afgaat tijdens het plassen zorgt ervoor dat kinderen op een gegeven moment zelf het verband leggen tussen een volle blaas en dat ze de WC moeten gaan. In eerste instantie zal het alarm er voor zorgen dat het kind schrikt, wakker wordt en de sluitspier van de blaas aanspant. Het gedrag wordt dan aangeleerd in deze periode.

Wanneer de plaswekkertraining een paar weken gevolgd wordt zal het kind een koppeling maken tussen het alarm en een volle blaas. Doordat het gedrag wordt aangeleerd om naar de wc te gaan zal het kind bij een volle blaas zelf wakker worden en zelf naar de wc gaan. Dit proces heet klassieke conditionering.

De operante conditionering is een proces waarin het gedrag van de mens verandert als gevolg van consequenties van dat gedrag. In het geval van de plaswekkermethode is de consequentie van het bedplassen dat het alarm afgaat. Dit wil een kind liever voorkomen, want het is niet fijn om midden in de nacht wakker gemaakt te worden.. Door de plaswekkertraining herkent het kind de volle blaas beter, maar gaat het kind ook zijn/haar best doen om te voorkomen dat hij/zij wakker wordt gemaakt door het alarm.

Het is belangrijk om een kind te belonen bij droge nachten. Dit zal de effectiviteit van de plaswekkertraining verhogen.

De Dryly® plaswekkermethode

De plaswekkermethode is een effectieve manier om bedplassen aan te pakken maar hoe werkt de plaswekkermethode? Je kind trekt voor het slapen gaan speciaal Dryly® ondergoed aan dat, via een zender, verbonden is met onze mobiele app en met de ontvanger die in Wizzu (panda knuffel) verborgen is. Voor oudere kinderen kan de ontvanger los worden gebruikt. Zowel de panda, als de mobiele app werken als een alarm. Wizzu voor je kind en de mobiele app voor jou, als ouder. Dit geeft je inzicht in wanneer en hoe vaak je kind plast per nacht.

Zo weet je precies wanneer je kind in bed plast en dat je je kind kan helpen verder te plassen op het toilet! Zodra het broekje nat wordt, gaan beide alarmen af. Zo traint deze plaswekkertraining je kind om wakker te worden van een volle blaas. De plaswekkermethode is bewezen succes omdat de plaswekkertraining onbewust zorgt voor herkenning van het probleem en de wil om het op te lossen.

 

 

De steun als ouder aan je kind met bedplas problemen is cruciaal voor het slagen van de plaswekkertraining met de plaswekkermethode. Daarom geven wij via de mobiele app inzicht in het gedrag van je kind. Wizzu staat trots centraal in deze plaswekkermethode en moet echt het vriendje worden, dat jouw kind steunt in het proces van droog worden.

Voor dat je begint met de plaswekkertraining van de Dryly® plaswekkermethode stel je samen met je kind de mobiele app in. Dit is leuk en motiverend voor je kind omdat Wizzu de hoofdrol speelt in de app. Je voert de naam, leeftijd en het geslacht van je kind in zodat de app jullie optimaal kan helpen in het proces van droog worden.

Leg vervolgens aan je kind uit wat de bedoeling is van de plaswekkertraining. Laat hem/haar de eerste avond oefenen met het aan- en uittrekken van het broekje en het aan- en uitzetten van de Dryly® Ontvanger (in Wizzu (panda knuffel). Samen met urologen hebben we een speciaal plaswekkertraining ritueel ontwikkeld voor dat je kind naar bed gaat.

 • Het Dryly® ritueel is erg belangrijk, de app helpt je hiermee. Volg de instructies op de app en maak een goede start voor de nacht!
 • Als de panda s ’nachts afgaat, ga dan naar de slaapkamer van je kind en doe het licht aan. Wacht tot je kind zelf het geluid uitzet en naar de wc gaat. Geef complimenten als dit goed gaat, zowel op het moment zelf als de volgende ochtend.
 • Duurt het langer dan drie minuten voordat je kind de panda uitzet, maak hem/haar dan zachtjes wakker. Laat je kind naar de wc gaan, zonder het te prijzen. Besteed geen aandacht aan het nat zijn. Het blijft de bedoeling dat je kind wakker wordt van het geluid van Wizzu (en niet van de ouders).
 • Als je kind door de panda wakker wordt, geldt dat als een geslaagde nacht. Hiervoor krijgt je kind punten in de mobiele app. Met deze punten kan hij/zij leuke gadgets kopen voor Wizzu.
 • De plaswekkertraining via onze Dryly® plaswekkermethode zal het bedplasprobleem niet in een keer oplossen, maar het is de bedoeling dat er een positieve trend ontstaat, waarbij het kind steeds minder vaak in bed plast.

 

Bekijk je vergoeding

 

 

Bedplassen en diepe slaap

Bedplassende kinderen zijn vaak diepe slapers en worden dan ook moeilijk wakker. Als dit ook het geval bij jouw kind is, kan het gebeuren dat die de eerste keren niet wakker wordt van het geluid. Maak je kind dan rustig wakker zodat er gewenning ontstaat. Na één tot vier weken zal je merken dat de slaap steeds minder diep wordt en je kind makkelijker wakker wordt!

Inklapbare content

Wanneer gebruik je de plaswekker?

Als je dit leest voldoe je waarschijnlijk al aan de eerste criteria! Als een kind vanaf zijn 5e levensjaar nog niet zindelijk is, en meerdere keren per week in bed plast, is het goed de mogelijkheden te onderzoeken. Het staat ouders natuurlijk vrij om eerder te starten maar de meeste zorgverzekeringen vergoeden de plaswekker pas vanaf de 5-6 jaar.

Het is natuurlijk belangrijk om eerst langs de huisarts te gaan om uit te sluiten dat lichamelijke problemen de oorzaak zijn. Echter, uit onderzoek blijkt dat bedplassen bij 98% van de kinderen geen lichamelijke oorzaak heeft.

Voor wie is de plaswekker geschikt?

De plaswekker is geschikt voor kinderen van 3-14 jaar, maar ook voor volwassenen. De aanbevolen leeftijd is vanaf 5 jaar, Het is vooral belangrijk dat zowel de ouder als het kind gemotiveerd is om het bedplasprobleem aan te pakken! Als ouder zal je in de nacht jouw kind moeten ondersteunen en ook de motivatie van het kind is cruciaal.

Hoe snel geeft de plaswekker resultaat?

Ieder kind dat in z’n bed plast is anders en dat zie je ook terug in de behandeltijden. Het ene kind raakt er meteen aan gewend en stopt snel met bedplassen, bij het andere kind zit het probleem wat dieper waardoor er meer tijd nodig is.

Volgens een onderzoek duurt het gemiddeld 52 dagen voordat een kind 4 opvolgende weken niet in bed plast. Het ene kind is na 3 weken al droog en de andere na 4 maanden.

Hoe succesvol is de plaswekkermethode volgens de wetenschap?

Een onderzoek op de universiteit van Alberta naar de effectiviteit van de plaswekker wijst uit dat 66% van de onderzochte kinderen na 10 tot 20 weken minimaal 14 opeenvolgende nachten droog waren. Bij de controlegroep was een verbetering van 4% zichtbaar.

Een ander onderzoek uitgevoerd in samenwerking met het TNO in Leiden wijst uit dat 85,5% van de kinderen onmiddellijk na de plaswekkerbehandeling 4 weken droog waren. Na 2 jaar waren dit er 76,7%.

Een interessante observatie laat zien dat van de droge kinderen 15,2% elke nacht wakker werden om te plassen tegenover 3,9% van de kinderen die nat waren. 51,5% van de droge kinderen werden soms wakker om te plassen tegenover 27,5% van de kinderen die nat waren.

Bij de gebruikers van de Dryly plaswekkermethode is op dit moment 93% binnen 6 tot 8 weken zindelijk.

Bij de gebruikers van de Dryly plaswekkermethode is op dit moment 93% binnen 6 tot 8 weken zindelijk.

 • Nooit geweten dat een dryly plaswekker een uitkomst zou zijn! Een wekker in een vorm van een knuffel en niemand ziet dat je een plaswekker in je kamer hebt. Wij bestelde een pakket met 4 onderbroekjes was voordeliger dan los en dan wel helaas Geen vergoeding vanuit de verzekering dacht ik eerst, best een uitgave maar eigenlijk kun je het geld wegstrepen.
  Ilona Meijer
 • Fijn programma! Top systeem voor ons zoontje. Alleen de broekjes vallen best klein en jammer dat wizzu maar 1 wekker geluid heeft. Verder een super programma.
  Rhiannon
 • Verzending duurde wat lang, maar her product is top! Dochter vind het geweldig met de knuffel en de app en is mede daardoor super gemotiveerd!
  Jessica
 • wat een geweldige uitvinding!!! Ik was eerst wantrouwig over de plaswekker maar direct na 1 week gebruik zagen we al vooruitgang. Ondertussen zijn beide zonen zindelijk met de plaswekker van Dryly. Enorme pluspunten voor de leuke methode en speelse aanpak!! Dryly bedankt voor jullie uitvinding.
  Fam. L
 • Onze zoon van 7 plaste elke nacht zoveel in zijn bed dat geen luier het tegenhield. Toen we dryly voorbij zagen komen op Facebook waren we in eerste instantie een beetje sceptisch. Omdat we zo moedeloos werden van de situatie hebben we besloten toch een dryly plaswekker aan te schaffen.
  Danique
 • Na ook een mail gestuurd te hebben naar dryly hebben ze me keurig opgebeld En me door het programma heen geloodst werkt het apparaat nu naar behoren. De telefonische ondersteuning is echt perfect deze man nam alle tijd
  Maximus
 • Het instellen van de dryly was even lastig in het begin omdat hij ons WiFi netwerk telkens niet pakte. Maar na een belletje met de fijne klantenservice werkte het systeem na een reset goed. De app werkt met een beloningssysteem waardoor we enthousiast aan de slag gingen. De eerste nachten kregen we elke nacht 2 tot 3 meldingen van een ongelukje.
  A. Velstra
 • Dochter van 5 was elke nacht nat, daarom ervoor gekozen de dryly te bestellen. De eerste week werd ze ondanks de trilfunctie niet wakker. De 2e week was dit anders en werd ze wel wakker van de wekker en trilfunctie, maar dan in een nat bed. De 3e week werd ze meteen wakker van de wekker zodra er 1 drupje in het broekje zat, daardoor hield ze het op en ging naar de wc.
  C.V.