Oplossingen tegen bedplassen

Je kind heeft nog regelmatig last van bedplassen terwijl je tegen deze tijd wel verwacht had droog te zijn. Dit kan erg frustrerend zijn, maar geen zorgen… Dit overkomt meer ouders dan je denkt… Wij hebben de wetenschappelijke artikelen voor je doorgespit om al je vragen te beantwoorden en je zelfs op weg te helpen naar de mogelijke oplossingen tegen bedplassen!

 

 

Het is normaal dat jonge kinderen in hun bed plassen dus oplossingen tegen bedplassen hoeven niet meteen vanaf kleins af aan opgepakt te worden. Over het algemeen leren kinderen tussen 2 en 4 jaar oud overdag hun plas op te houden, maar is dit in de avond wat lastiger. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat 15% van 5-jarigen nog regelmatig in bed plast. Bij 6- tot 8-jarigen gebeurt dit bij 6% tot 8% van de kinderen. Er zijn tal van redenen waardoor uw kind wellicht nog in zijn bed plast. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om oplossingen tegen bedplassen te ondernemen!

Wat is bedplassen?

Bedplassen is een vervelend en energievretend probleem. Kinderen slapen slechter en worden onzeker van bedplassen; hun zelfbeeld gaat omlaag. Ouders van kinderen die bedplassen hebben vaak het idee dat ze zelf falen. Het is erg belangrijk om op een moment op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen tegen bedplassen. En hoewel dat makkelijk klinkt, is dat het verre van.

Er wordt gesproken van bedplassen, ook wel nachtelijke incontinentie genoemd, als een kind onbewust de blaas leegt tijdens het slapen. Dit wordt enkel als problematisch ervaren als het kind een leeftijd heeft waarvan men redelijkerwijs kan verwachten dat dit niet meer voorkomt.

Het Nederlands Huisartsengenootschap heeft de volgende richtlijnen opgesteld:

  • 5 jaar of ouder
  • Bedplassen gebeurt ten minste tweemaal per week
  • Over een periode van drie maanden

of

  • 7 jaar of ouder
  • Bedplassen gebeurt ten minste eenmaal per week
  • Over een periode van drie maanden

Geen zorgen als je kind in een van bovenstaande criteria valt want de oplossingen tegen bedplassen leggen wij hieronder uit. Veel kinderen plassen in bed en meestal is het effectief aan te pakken. Het is belangrijk om een beter idee van de mogelijke oorzaken te krijgen. Dit is dan ook het moment om oplossingen tegen bedplassen te onderzoeken.

Overdag zindelijk

Het allerbelangrijkste is dat een kind overdag nagenoeg zindelijk is. Als je kind overdag nog luiers draagt heeft het geen zin om een oplossingen tegen bedplassen te zoeken. Ook is het van groot belang dat je kindje zelf graag ’s nachts droog wilt zijn. Er moet een bepaalde motivatie bij jouw kind zelf zijn.

Bij alle oplossingen tegen bedplassen is het doel het veranderen van een bepaald patroon. Een kind moet de prikkel herkennen van een volle blaas en zelf de gedachte krijgen om naar de WC te gaan. De oplossing tegen bedplassen kent dus twee kanten. Enerzijds moet je kind de prikkel van een volle blaas herkennen tijdens het slapen en anderzijds moet er bij het kind de wil zijn om naar de WC te gaan (uit je warme bed…dat is altijd vervelend).