Bedplassen in de nachtwekker - Dryly®

Bedplassen in de nachtwekker

De nachtwekker, ook wel plaswekker genoemd, is een van de meest effectieve manieren tegen bedplassen. In dit artikel vertellen we je meer over de werking hiervan.

Wanneer spreken we over bedplassen?

Bedplassen, ook wel enuresis nocturna genoemd, is het resultaat van een onvrijwillige lediging van de blaas tijdens het slapen. Dit wordt als een probleem gezien als je op basis van de leeftijd kan verwachten dat dit niet meer gebeurt. In de praktijk ligt dit tussen de 5 en 6 jaar.

Hoewel ouders nog wel eens kunnen denken dat dit komt doordat het kind gemakzuchtig is of op deze manier negatieve aandacht vraagt, is dit bijna nooit de veroorzaker.

Oorzaken van bedplassen

Er kunnen meerdere oorzaken ten grondslag liggen aan bedplassen. Belangrijke variabelen kunnen de geschiedenis, het geslacht, de leeftijd of de gemoedstoestand van het kind zijn. Hieronder vindt je een opsomming van de meest voorkomende redenen waar een nachtwekker een rol in kan spelen.

  1. Het signaal van een volle blaas niet kunnen herkennen
    Dit is veruit de meest voorkomende oorzaak van bedplassen. De blaas stuurt de signalen door naar de hersenen dat deze aan zijn maximale capaciteit komt. Het lukt de hersenen niet deze signalen te vertalen naar het wakker worden zodat je kindje naar het toilet kan gaan. Zodra de blaas aan zijn maximale capaciteit komt, ledigt deze zichzelf vanuit een beschermingsmechanisme.
  2. Een lage capaciteit van de blaas
    Bij sommige kinderen komt het voor dat de blaas onderontwikkeld is. De zorgspecialist kan dit door onderzoeken vaststellen. Vaak adviseert deze bepaalde oefeningen uit te voeren zodat de capaciteit van de blaas wordt vergroot. In sommige gevallen gaan deze oefeningen samen met de nachtwekker.
  3. Een medische oorzaak
    Minder dan 1 procent van kinderen die last hebben van bedplassen, zitten met een medisch probleem. Dit kan een urinewegeninfectie zijn, maar diabetes, onvoldoende ADH-hormoon of een slaap apneu zijn mogelijk veroorzakers van bedplassen.

 

 

Hoe werkt een nachtwekker?

De bedoeling van een nachtwekker is dat de hersenen van het kind de signalen van een volle blaas beter leert herkennen.

Als het kind naar bed gaat, volgt deze het Dryly bedritueel. Een belangrijk onderdeel is dat het kindje voor het slapengaan het Dryly broekje aantrekt. Aan dit broekje kan de Dryly zender worden gedrukt die detecteert of er een ongelukje plaatsvindt.

Als er een ongelukje gebeurt, stuurt de zender direct een berichtje naar de Dryly ontvanger die in Wizzu de pandabeerknuffel zit. Wizzu de pandabeer stuurt via het wifinetwerk een berichtje naar jouw toestel via de Dryly app. Hiernaast speelt Wizzu de pandabeer ook meteen een alarmgeluid af waardoor het kind direct wordt gewekt.

Het kind wordt gewekt op het moment dat de blaas zich ledigt omdat er geen capaciteit meer is om urine op te slaan. Het brein leert hierdoor het signaal van een volle blaas beter te herkennen. Naarmate de nachtwekkertraining vordert, zal het kind steeds makkelijker wakker worden door deze signalen.

Wat is een goed moment om met de nachtwekker te beginnen?

Wij horen deze vraag vaak van ouders. Voorop staat dat elk kind uniek is en dat het altijd goed is het gesprek met je huisarts aan te gaan.

Ervanuit gaande van een ‘gemiddelde’ situatie, adviseren wij de nachtwekker te overwegen als het kind minimaal 5 jaar oud is en zelf gemotiveerd is om te stoppen met bedplassen.

Een van de belangrijkste succesfactoren voor het bereiken van droge nachten is namelijk de motivatie van het kind. Met de Dryly nachtwekker wordt het kind gestimuleerd door een puntensysteem. Elke keer dat het bedritueel wordt doorlopen, verdient het kind punten waar Wizzu mee in de app kan worden gepersonaliseerd.

Naast de leeftijd en motivatie, is het belangrijk dat er weinig andere grote gebeurtenissen afspelen in het leven van het kind. Door het gebruik van de nachtwekker zal het kind (en de ouders!) onrustige nachten doormaken omdat deze bij elk ongelukje wordt gewekt. Dan helpt het niet als het kind al door andere omstandigheden vermoeid raakt.

Hoe begin ik met de nachtwekker?

In onze Plaswekker webwinkel kan je de nachtwekker bestellen en wordt deze in een kwestie van dagen bij je voordeur afgeleverd! In dit pakket zit ondergoed, een zender, een ontvanger en Wizzu de pandaknuffel.

De Dryly app kan worden gedownload voor Android en Apple toestellen.

Heb je nog vragen over de nachtwekker? Wij staan voor je klaar!

 

Bestel jouw Dryly® plaswekker

Retour au blog