Zo maak je urinevlekken in je matras schoon na bedplassen - Dryly®

Zo maak je urinevlekken in je matras schoon na bedplassen

Urinevlekken in je matras? Het overkomt de beste, je hebt al een matrasbeschermer voor het matras van je kinderen, maar je had er geen rekening mee gehouden dat net op die ene nacht bij papa en mama in bed een ongelukje zou gebeuren… Bedplassen komt helaas vaker voor dan je denkt en je kunt maar beter voorbereid zijn.

Als je er snel genoeg bij bent heb je geluk, het is namelijk een stuk makkelijker om vochtige urinevlekken in je matras te verwijderen. Wij hebben alles uitgetest met dit artikel als resultaat!

 

 

Wat heb je nodig?

 • Schoonmaakdoekje, handdoek of keukenrol
 • Zuiveringszout (soda)
 • Lepel
 • Witte azijn, wasmiddel of een ander schoonmaakmiddel
 • Plantenspuit, verstuiver
 • Stofzuiger
 • Eventueel een ventilator

Bestel een matrasbeschermer voor de volgende keer!

Ken je dat verhaal over die ezel en die steen? Urinevlekken voorkomen is beter dan genezen! Een goede matrasbeschermer is niet duur en voorkomt een hoop gedoe.

 1. Verwijder het beddengoed
  Haal het beddengoed van je matras om te voorkomen dat het ook in bijvoorbeeld je overtrek komt te zitten. Als het al te laat is, is het goed om deze meteen te reinigen.
 2. Dep zoveel mogelijk urine op met een doek
  Als je het (on)geluk hebt de urinevlekken in je matras te ontdekken kort nadat het is gebeurd, is het zaak deze zo snel mogelijk op te deppen!

  Pak een oud en droge doek en dep deze met enige kracht in het matras om zoveel mogelijk urine op te deppen voordat het verder in het matras doordringt. Blijf deppen totdat het matras hooguit vochtig aanvoelt. Het is goed om af te wisselen tussen meerdere doeken zodat je voorkomt dat deze te vochtig wordt.

  Wrijf vooral niet! Hierdoor trekt de vloeistof alleen maar dieper in het matras.
 3. Gebruik een vloeibaar schoonmaakmiddel om de geur te verwijderen
  Het grootste deel heb je met een handdoek weg weten te deppen, nu komt het moment om blijvende schade te voorkomen. Je kan meerdere soorten oplossingen gebruiken. Het hangt er vooral vanaf wat je in huis hebt en hoe agressief/milieuvriendelijk je het graag wil.

  Laat de oplossing 5 tot 10 minuten inwerken voordat je naar de volgende stap gaat.

Schoonmaakmiddel op basis van bacteriën/ natuurlijke enzymen

Producten op ‘enzymatische basis’ zijn een minder agressieve manier om urinevlekken in je matras aan te pakken. In deze middelen zitten naast was-actieve stoffen ook bacteriën. Deze bacteriën vormen enzymen die de geur niet maskeren, maar ze effectief verwijderen.

Als er enzymen in een schoonmaakproduct zit, beperkt dit vaak het aandeel van was- en oppervlakte-actieve stoffen, wat weer een goede invloed heeft op het milieu!

Witte azijn met warm water

Urinevlekken in je matras zijn weg te halen met witte azijn en warm water. Witte azijn staat erom bekend geuren te neutraliseren en vlekken te verminderen. Alhoewel de azijn een best sterke geur heeft, zal dit na verloop van tijd wegtrekken.

Je kan dit puur gebruiken, maar wij adviseren het één-op-één te verdunnen met water. Hierdoor blijft het effectief zonder een al te heftige azijngeur.

Gebruik een waterspuit of verstuiver en bevochtig het matras voldoende zonder dat het drijfnat wordt!

Wasmiddel met warm water

Wasmiddel is je beste vriend als het aankomt op het verwijderen van een urinegeur en urinevlekken in je matras. Mix een paar lepels wasmiddel in een kom met warm water en giet of spuit op het getroffen gebied.

Ook hier kan je best een scheutje witte azijn toevoegen.

Strooi soda uit over de vlek

Pak een zak soda en strooi een flinke en gelijke hoeveelheid over de urinevlekken in je matras. Maak je vooral geen zorgen dat het teveel is, want over het algemeen is soda onschadelijk voor het matras. Controleer goed of de soda heel de vlek dekt!

Idealiter laat je het 8 uur inwerken zodat de soda alle bacteriën kan doden en de geur kan neutraliseren. Als je voldoende soda hebt gestrooid zal het ook een flinke hoeveelheid vocht opnemen.

Na 8 uur kan je de soda met een borstel en een stofzuiger opzuigen. Als je merkt dat het matras nog een beetje vochtig is, kan je deze met een ventilator of föhn op laten drogen.

Ten slotte...

Zodra het matras helemaal is opgedroogd kan je je favoriete kleding- of luchtverfrisser gebruiken om je matras weer welkom te heten in de familie!

 

Bestel jouw Dryly® plaswekker

Retour au blog