Plaswekkermethode

Ontstaansgeschiedenis van de plaswekker

De plaswekkermethode is rond 1920 per ongeluk ontdekt. Een Duitse kinderarts, Meinhard von Pfaundler, hij zocht naar een manier om het verplegend personeel te laten weten wanneer er een kind in bed had geplast. Hij vond het vervelend als de kinderen lang in een nat bed lagen en wilde zowel de kinderen als de verpleging daar bij helpen. Hij ontwikkelde een apparaat dat een alarm gaf als een kind een nat bed had. Toevalligerwijs kwamen ze er ook achter dat de kinderen die deze methode gebruikten eerder zindelijk waren. Later bleek dat deze plaswekkertraining een doorslaand succes was.

 

 

Pas in de jaren dertig van de 20e eeuw werd er door twee psychologen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de plaswekkermethode tegen bedplassen. Hier werd door middel van een empirische test met dertig kinderen tussen de 3 en 13 jaar aangetoond dat de plaswekkertraining een effectief middel is tegen bedplassen. Ook werd vastgesteld dat de gemiddelde duur van een plaswekkertraining maximaal drie maanden duurt. Dat is nu nog steeds zo en als kinderen na drie maanden s’nachts niet zindelijk zijn met het gebruik van de plaswekker methode en de plaswekkertraining is het goed om naar je huisarts te gaan.

Hoe werkt de plaswekkermethode en plaswekkertraining?

De plaswekkermethode is gebaseerd op zowel klassieke als operante conditionering. Het alarm dat afgaat tijdens het plassen zorgt ervoor dat kinderen op een gegeven moment zelf het verband leggen tussen een volle blaas en dat ze de WC moeten gaan. In eerste instantie zal het alarm er voor zorgen dat het kind schrikt, wakker wordt en de sluitspier van de blaas aanspant. Het gedrag wordt dan aangeleerd in deze periode.

Wanneer de plaswekkertraining een paar weken gevolgd wordt zal het kind een koppeling maken tussen het alarm en een volle blaas. Doordat het gedrag wordt aangeleerd om naar de wc te gaan zal het kind bij een volle blaas zelf wakker worden en zelf naar de wc gaan. Dit proces heet klassieke conditionering.

De operante conditionering is een proces waarin het gedrag van de mens verandert als gevolg van consequenties van dat gedrag. In het geval van de plaswekkermethode is de consequentie van het bedplassen dat het alarm afgaat. Dit wil een kind liever voorkomen, want het is niet fijn om midden in de nacht wakker gemaakt te worden.. Door de plaswekkertraining herkent het kind de volle blaas beter, maar gaat het kind ook zijn/haar best doen om te voorkomen dat hij/zij wakker wordt gemaakt door het alarm.

Het is belangrijk om een kind te belonen bij droge nachten. Dit zal de effectiviteit van de plaswekkertraining verhogen.

De Dryly® plaswekkermethode

De plaswekkermethode is een effectieve manier om bedplassen aan te pakken maar hoe werkt de plaswekkermethode? Je kind trekt voor het slapen gaan speciaal Dryly® ondergoed aan dat, via een zender, verbonden is met onze mobiele app en met de ontvanger die in Wizzu (panda knuffel) verborgen is. Voor oudere kinderen kan de ontvanger los worden gebruikt. Zowel de panda, als de mobiele app werken als een alarm. Wizzu voor je kind en de mobiele app voor jou, als ouder. Dit geeft je inzicht in wanneer en hoe vaak je kind plast per nacht.

Zo weet je precies wanneer je kind in bed plast en dat je je kind kan helpen verder te plassen op het toilet! Zodra het broekje nat wordt, gaan beide alarmen af. Zo traint deze plaswekkertraining je kind om wakker te worden van een volle blaas. De plaswekkermethode is bewezen succes omdat de plaswekkertraining onbewust zorgt voor herkenning van het probleem en de wil om het op te lossen.

 

 

De steun als ouder aan je kind met bedplas problemen is cruciaal voor het slagen van de plaswekkertraining met de plaswekkermethode. Daarom geven wij via de mobiele app inzicht in het gedrag van je kind. Wizzu staat trots centraal in deze plaswekkermethode en moet echt het vriendje worden, dat jouw kind steunt in het proces van droog worden.

Voor dat je begint met de plaswekkertraining van de Dryly® plaswekkermethode stel je samen met je kind de mobiele app in. Dit is leuk en motiverend voor je kind omdat Wizzu de hoofdrol speelt in de app. Je voert de naam, leeftijd en het geslacht van je kind in zodat de app jullie optimaal kan helpen in het proces van droog worden.

Leg vervolgens aan je kind uit wat de bedoeling is van de plaswekkertraining. Laat hem/haar de eerste avond oefenen met het aan- en uittrekken van het broekje en het aan- en uitzetten van de Dryly® Ontvanger (in Wizzu (panda knuffel). Samen met urologen hebben we een speciaal plaswekkertraining ritueel ontwikkeld voor dat je kind naar bed gaat.

  • Het Dryly® ritueel is erg belangrijk, de app helpt je hiermee. Volg de instructies op de app en maak een goede start voor de nacht!
  • Als de panda s ’nachts afgaat, ga dan naar de slaapkamer van je kind en doe het licht aan. Wacht tot je kind zelf het geluid uitzet en naar de wc gaat. Geef complimenten als dit goed gaat, zowel op het moment zelf als de volgende ochtend.
  • Duurt het langer dan drie minuten voordat je kind de panda uitzet, maak hem/haar dan zachtjes wakker. Laat je kind naar de wc gaan, zonder het te prijzen. Besteed geen aandacht aan het nat zijn. Het blijft de bedoeling dat je kind wakker wordt van het geluid van Wizzu (en niet van de ouders).
  • Als je kind door de panda wakker wordt, geldt dat als een geslaagde nacht. Hiervoor krijgt je kind punten in de mobiele app. Met deze punten kan hij/zij leuke gadgets kopen voor Wizzu.
  • De plaswekkertraining via onze Dryly® plaswekkermethode zal het bedplasprobleem niet in een keer oplossen, maar het is de bedoeling dat er een positieve trend ontstaat, waarbij het kind steeds minder vaak in bed plast.

 

Bekijk je vergoeding

 

 

Bedplassen en diepe slaap

Bedplassende kinderen zijn vaak diepe slapers en worden dan ook moeilijk wakker. Als dit ook het geval bij jouw kind is, kan het gebeuren dat die de eerste keren niet wakker wordt van het geluid. Maak je kind dan rustig wakker zodat er gewenning ontstaat. Na één tot vier weken zal je merken dat de slaap steeds minder diep wordt en je kind makkelijker wakker wordt!

Contenu réductible

Wanneer gebruik je de plaswekker?

Als je dit leest voldoe je waarschijnlijk al aan de eerste criteria! Als een kind vanaf zijn 5e levensjaar nog niet zindelijk is, en meerdere keren per week in bed plast, is het goed de mogelijkheden te onderzoeken. Het staat ouders natuurlijk vrij om eerder te starten maar de meeste zorgverzekeringen vergoeden de plaswekker pas vanaf de 5-6 jaar.

Het is natuurlijk belangrijk om eerst langs de huisarts te gaan om uit te sluiten dat lichamelijke problemen de oorzaak zijn. Echter, uit onderzoek blijkt dat bedplassen bij 98% van de kinderen geen lichamelijke oorzaak heeft.

Voor wie is de plaswekker geschikt?

De plaswekker is geschikt voor kinderen van 3-14 jaar, maar ook voor volwassenen. De aanbevolen leeftijd is vanaf 5 jaar, Het is vooral belangrijk dat zowel de ouder als het kind gemotiveerd is om het bedplasprobleem aan te pakken! Als ouder zal je in de nacht jouw kind moeten ondersteunen en ook de motivatie van het kind is cruciaal.

Hoe snel geeft de plaswekker resultaat?

Ieder kind dat in z’n bed plast is anders en dat zie je ook terug in de behandeltijden. Het ene kind raakt er meteen aan gewend en stopt snel met bedplassen, bij het andere kind zit het probleem wat dieper waardoor er meer tijd nodig is.

Volgens een onderzoek duurt het gemiddeld 52 dagen voordat een kind 4 opvolgende weken niet in bed plast. Het ene kind is na 3 weken al droog en de andere na 4 maanden.

Hoe succesvol is de plaswekkermethode volgens de wetenschap?

Een onderzoek op de universiteit van Alberta naar de effectiviteit van de plaswekker wijst uit dat 66% van de onderzochte kinderen na 10 tot 20 weken minimaal 14 opeenvolgende nachten droog waren. Bij de controlegroep was een verbetering van 4% zichtbaar.

Een ander onderzoek uitgevoerd in samenwerking met het TNO in Leiden wijst uit dat 85,5% van de kinderen onmiddellijk na de plaswekkerbehandeling 4 weken droog waren. Na 2 jaar waren dit er 76,7%.

Een interessante observatie laat zien dat van de droge kinderen 15,2% elke nacht wakker werden om te plassen tegenover 3,9% van de kinderen die nat waren. 51,5% van de droge kinderen werden soms wakker om te plassen tegenover 27,5% van de kinderen die nat waren.

Bij de gebruikers van de Dryly plaswekkermethode is op dit moment 93% binnen 6 tot 8 weken zindelijk.

Bij de gebruikers van de Dryly plaswekkermethode is op dit moment 93% binnen 6 tot 8 weken zindelijk.

  • Assez sceptique sur le principe du Dryly, je suis très agréablement surprise. 6 accidents en décembre, 2 en janvier, et rien depuis 3 semaines ! Mon fils de 7 ans 1/2 arrive désormais à tenir une nuit complète sans aller aux toilettes. Prochaine étape, apprendre à se réveiller de lui même s'il a besoin d'aller aux toilettes la nuit En cas d'accident, la sonnerie ne se fait pas attendre, si bien que mon fils n'a pas besoin de changer les draps, seulement son slip et son pyjama, le tout sans réveiller ses parents :)
    Julie
  • Extraordinaire, genialissime, pas les mots pour expliquer notre soulagement. Depuis 2 ans nous essayons de rendre notre fils propre la nuit mais sans succès. En surfant sur internet et malgré le prix dryly est devenu pour nous une évidence. Et bingo aucun regret...il aura fallu 13 petits jours pour que notre fils soit propre. Voilà maintenant 10 jours qu'il dort au sec.Mille merci pour cette technologie. Le prix peut être un frein mais le bien être de nos loulou n'a pas de prix et quel soulagement de se dire il pourra aller dormir chez les copains, aller en sortie avec la classe.
    Marjo
  • Après avoir laissé un avis 1*, j'ai été très rapidement contacté par le service client qui a pu nous aider à reconfigurer correctement l'appareil qui ne marchait clairement pas comme il aurait dû. Après 2semaines d'utilisation nous avons commencé à voir une évolution chez notre fils qui a réussi à se réveiller à temps, puis même spontanément, sansnque l'alarme ne sonne.
    Marion
  • Produit magique (après avoir vu plusieurs psy, une micro-kiné, un traitement prescrit par une urologue, un stop pipi classique) pour notre fils de 8,5 ans à l'époque, son problème d'énuresie s'est résolu avec dryly en 3 semaines pendant lesquelles nous avons dormi alternativement dans sa chambre pour être sûrs qu'il se réveille quand l'alarme se déclenchait (il avait un sommeil trop profond).Et il a pu partir en classe de découverte 1 mois après sans aucune protection. C'était il y a 6 mois et depuis plus aucun pipi au lit. Je recommande vivement !
    Aurelie
  • Ravis de cet achat. Notre fils de 5 ans et demi est devenu propre la nuit en 10 jours. Les premières nuits n'ont pas été simples. Les réveils, les douches et les changements de draps...sont fatiguants. L'enfant et les parents doivent être prêts à cela. L'application aide l'enfant à réaliser et systématiser les actes ( aller aux toilettes, se brosser les dents, mettre son pyjama, lecture, retourner aux toilettes...).
    Marie
  • On a acheté dryly pour permettre à notre fils d'arrêter progressivement de faire pipi au lit. J'ai eu de gros soucis pour utiliser l'appli sur mon téléphone Huaw.. (qui est pourtant un téléphone Android et qui a moins de 2 ans). Le service client m'a demandé si j'avais une tablette. J'ai donc essayé avec ma vieille tablette Sams...
    Madame D.
  • Point fort de ce stop-pipi après trois semaines d'utilisation, tout est fait pour rendre l'expérience motivante pour l'enfant. Notre fils de 6 ans a retrouvé l'envie de réussir à vaincre son énurésie, et il progresse de jour en jour.
    Mona Busseti
  • Grâce à dryly notre fille n'a plus de soucis d'enuresie. Et cela a été réglé en 1 mois. Le principe est top.
    Des parents heureux