Oplossingen tegen bedplassen

Je kind heeft nog regelmatig last van bedplassen terwijl je tegen deze tijd wel verwacht had droog te zijn. Dit kan erg frustrerend zijn, maar geen zorgen… Dit overkomt meer ouders dan je denkt… Wij hebben de wetenschappelijke artikelen voor je doorgespit om al je vragen te beantwoorden en je zelfs op weg te helpen naar de mogelijke oplossingen tegen bedplassen!

 

 

Het is normaal dat jonge kinderen in hun bed plassen dus oplossingen tegen bedplassen hoeven niet meteen vanaf kleins af aan opgepakt te worden. Over het algemeen leren kinderen tussen 2 en 4 jaar oud overdag hun plas op te houden, maar is dit in de avond wat lastiger. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat 15% van 5-jarigen nog regelmatig in bed plast. Bij 6- tot 8-jarigen gebeurt dit bij 6% tot 8% van de kinderen. Er zijn tal van redenen waardoor uw kind wellicht nog in zijn bed plast. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om oplossingen tegen bedplassen te ondernemen!

Wat is bedplassen?

Bedplassen is een vervelend en energievretend probleem. Kinderen slapen slechter en worden onzeker van bedplassen; hun zelfbeeld gaat omlaag. Ouders van kinderen die bedplassen hebben vaak het idee dat ze zelf falen. Het is erg belangrijk om op een moment op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen tegen bedplassen. En hoewel dat makkelijk klinkt, is dat het verre van.

Er wordt gesproken van bedplassen, ook wel nachtelijke incontinentie genoemd, als een kind onbewust de blaas leegt tijdens het slapen. Dit wordt enkel als problematisch ervaren als het kind een leeftijd heeft waarvan men redelijkerwijs kan verwachten dat dit niet meer voorkomt.

Het Nederlands Huisartsengenootschap heeft de volgende richtlijnen opgesteld:

 • 5 jaar of ouder
 • Bedplassen gebeurt ten minste tweemaal per week
 • Over een periode van drie maanden

of

 • 7 jaar of ouder
 • Bedplassen gebeurt ten minste eenmaal per week
 • Over een periode van drie maanden

Geen zorgen als je kind in een van bovenstaande criteria valt want de oplossingen tegen bedplassen leggen wij hieronder uit. Veel kinderen plassen in bed en meestal is het effectief aan te pakken. Het is belangrijk om een beter idee van de mogelijke oorzaken te krijgen. Dit is dan ook het moment om oplossingen tegen bedplassen te onderzoeken.

Overdag zindelijk

Het allerbelangrijkste is dat een kind overdag nagenoeg zindelijk is. Als je kind overdag nog luiers draagt heeft het geen zin om een oplossingen tegen bedplassen te zoeken. Ook is het van groot belang dat je kindje zelf graag ’s nachts droog wilt zijn. Er moet een bepaalde motivatie bij jouw kind zelf zijn.

Bij alle oplossingen tegen bedplassen is het doel het veranderen van een bepaald patroon. Een kind moet de prikkel herkennen van een volle blaas en zelf de gedachte krijgen om naar de WC te gaan. De oplossing tegen bedplassen kent dus twee kanten. Enerzijds moet je kind de prikkel van een volle blaas herkennen tijdens het slapen en anderzijds moet er bij het kind de wil zijn om naar de WC te gaan (uit je warme bed…dat is altijd vervelend).

 • Nooit geweten dat een dryly plaswekker een uitkomst zou zijn! Een wekker in een vorm van een knuffel en niemand ziet dat je een plaswekker in je kamer hebt. Wij bestelde een pakket met 4 onderbroekjes was voordeliger dan los en dan wel helaas Geen vergoeding vanuit de verzekering dacht ik eerst, best een uitgave maar eigenlijk kun je het geld wegstrepen.
  Ilona Meijer
 • Fijn programma! Top systeem voor ons zoontje. Alleen de broekjes vallen best klein en jammer dat wizzu maar 1 wekker geluid heeft. Verder een super programma.
  Rhiannon
 • Verzending duurde wat lang, maar her product is top! Dochter vind het geweldig met de knuffel en de app en is mede daardoor super gemotiveerd!
  Jessica
 • wat een geweldige uitvinding!!! Ik was eerst wantrouwig over de plaswekker maar direct na 1 week gebruik zagen we al vooruitgang. Ondertussen zijn beide zonen zindelijk met de plaswekker van Dryly. Enorme pluspunten voor de leuke methode en speelse aanpak!! Dryly bedankt voor jullie uitvinding.
  Fam. L
 • Onze zoon van 7 plaste elke nacht zoveel in zijn bed dat geen luier het tegenhield. Toen we dryly voorbij zagen komen op Facebook waren we in eerste instantie een beetje sceptisch. Omdat we zo moedeloos werden van de situatie hebben we besloten toch een dryly plaswekker aan te schaffen.
  Danique
 • Na ook een mail gestuurd te hebben naar dryly hebben ze me keurig opgebeld En me door het programma heen geloodst werkt het apparaat nu naar behoren. De telefonische ondersteuning is echt perfect deze man nam alle tijd
  Maximus
 • Het instellen van de dryly was even lastig in het begin omdat hij ons WiFi netwerk telkens niet pakte. Maar na een belletje met de fijne klantenservice werkte het systeem na een reset goed. De app werkt met een beloningssysteem waardoor we enthousiast aan de slag gingen. De eerste nachten kregen we elke nacht 2 tot 3 meldingen van een ongelukje.
  A. Velstra
 • Dochter van 5 was elke nacht nat, daarom ervoor gekozen de dryly te bestellen. De eerste week werd ze ondanks de trilfunctie niet wakker. De 2e week was dit anders en werd ze wel wakker van de wekker en trilfunctie, maar dan in een nat bed. De 3e week werd ze meteen wakker van de wekker zodra er 1 drupje in het broekje zat, daardoor hield ze het op en ging naar de wc.
  C.V.