Hoe werkt een plaswekker?

Bedplassen komt vaker voor dan je denkt, zeker bij kinderen tussen de vijf en tien jaar oud. Het is niet alleen voor het kind enorm vervelend, maar ook ouders die ’s nachts wakker worden om het bed te verschonen.

Maar wees niet bang! Er is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode om de kinderen te helpen: De Plaswekker. Maar hoe werkt een plaswekker eigenlijk precies? We leggen het je haarfijn uit zodat jij als ouder goed voorbereid bent.

Dryly - Plaswekker - Home - Banner - slapend kind

Hoe werkt een plaswekker?

Een plaswekker is een apparaat dat ontworpen is om kinderen ’s nachts te helpen om zindelijk te worden. Een plaswekkersysteem bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Het systeem bestaat uit speciaal sensorondergoed, dat verbonden is met een zender en een alarm. Zodra je kind begint te plassen, detecteert de zender het vocht en gaat het alarm af. Dit geluid zorgt ervoor dat je kind wakker wordt en zo leert hij/zij geleidelijk om te reageren op de signalen van een volle blaas. Vooral kinderen die erg diep slapen hebben veel last van dit probleem.

Hoe werkt een plaswekker in de praktijk?

De werking van een plaswekker is gebaseerd op gedragstraining. Door het alarm wordt je kind wakker op het moment dat je kind begint te plassen. Op deze manier leert het lichaam om het signaal van een volle blaas te herkennen, wat uiteindelijk leidt tot controle over het plassen tijdens de nacht.

Bij de Dryly® Plaswekker, speciaal ontworpen voor alle soorten kinderen zodat ieder kind een fijne ervaring heeft zitten de volgende onderdelen:

  • Speciaal sensor ondergoed

  • Een plaswekker zender die je op het ondergoed klikt

  • Een plaswekker ontvanger, of terwijl het alarm (Deze zit verstopt in Wizzu de panda)

  • Een mobiele app (Verschillende motiverende elementen, een handige kalender, een bedritueel en nog veel meer)

  • Wizzu de Panda

Hoe gebruik je de plaswekker?

  1. Trek het sensorondergoed aan. We hebben het sensor ondergoed zo ontworpen dat het goed zit én ook leuk is om aan te trekken door de vrolijke prints.

  2. Klik de zender vast aan de drukknopen van het ondergoed. Doe hieroverheen de pyjamabroek aan.

  3. Leg je kind in bed met een vast bed ritueel. In de Dryly® app geven we je een voorbeeld van een goed bed ritueel om je kind zowel goed te laten uitplassen, als tot rust te laten komen.

  4. In de app staat een filmpje over '’hoe werkt een plaswekker,’’ kijk deze regelmatig met je kind, zodat je kind goed begrijpt wat de werking is van de plaswekker.

  5. Als je kind s ’nachts in bed plast gaat er op jouw app een alarm af. Zet het alarm uit en loop naar je kind. Het plaswekkeralarm gaat ook af in de Wizzu van je kind.

  6. Laat je kind uitplassen op de wc en trek je kind een nieuw sensorbroekje aan. Verschoon het bed indien nodig.

Waarom werkt de plaswekker?

De reden dat de plaswekker zo’n effectieve methode is, ligt in het leerproces dat het in gang zet. Door herhaaldelijk wakker gemaakt te worden wanneer er geplast wordt, leert het kind na verloop van tijd om echt zélf wakker te worden voordat het te laat is. Het brein begint het signaal van een volle blaas beter te herkennen waardoor de zindelijkheid in de nacht verbetert.

Volgens wetenschappelijke onderzoeken is de plaswekker één van de meest succesvolle methodes bij het aanpakken van bedplassen, mits het kind gemotiveerd is en de ouders actief meedoen.

Tips voor succesvol gebruik

Om snel en optimaal resultaat te behalen, zijn hier een aantal belangrijke tips:

Zorg dat je kind gemotiveerd is. Laat je kind meehelpen bij het opzetten van het systeem, bijvoorbeeld door de app samen te bekijken of Wizzu zelf in bed te leggen.

Blijf consequent. Gebruik de plaswekker elke nacht, ook in het weekend of op vakantie.

Maak gebruik van beloningen. Geef een sticker of klein cadeautje na een droge nacht.

Heb geduld. Elk kind leert in zijn eigen tempo. Het kan enkele weken tot maanden duren voor het echt werkt.

Hoe werkt een plaswekker op lange termijn?

Veel ouders vragen zich af hoe een plaswekker werkt op de lange termijn? Na gemiddeld 8 tot 12 weken zijn veel kinderen in staat om zelf wakker te worden of de hele nacht droog te blijven. Het fijne en mooie aan de plaswekkertraining is dat het effect blijvend is, omdat het gedrag is aangeleerd en niet afhankelijk is van externe factoren zoals medicatie. Daarnaast wordt de plaswekker zelfs door ruim 60% van de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars in Nederland vergoed, check dit hier!

Dus hoe werkt een plaswekker? Kort samengevat: het apparaat leert je kind om wakker te worden bij de eerste signalen van een volle blaas. Door dit proces consequent te herhalen, leert het lichaam om op tijd te reageren en ontwikkelt je kind de vaardigheden om zindelijk te worden en blijven in de nacht. Met de juiste begeleiding, motivatie en een beetje geduld kun je samen met je kind grote stappen zetten richting droge nachten!