Zindelijk worden - Dryly®

Zindelijk worden

Een kind zindelijk maken is altijd een spannend moment; je wilt je kind graag motiveren en zo snel mogelijk op een leuke manier resultaat behalen. Een kind dat overdag zindelijk is, zal niet veel later ’s nachts ook zindelijk worden. In het begin zal je als ouder je kind nog rond een uur of 23:00 laten plassen om de blaas te legen. Er zijn echter ook kinderen waarbij het zindelijk worden niet helemaal vanzelf gaat. Ruim 15% van alle zesjarige kinderen plassen nog in hun bed.

Bedplassen wordt pas als een probleem ervaren als kinderen die overdag droog zijn regelmatig ’s nachts in hun bedplassen. Bedplassen is een heel vervelend verschijnsel; een kind moet eigenlijk van de een op de andere dag ander gedrag gaan vertonen en zelf ‘s nachts uit bed gaan of ze moeten opeens in staat zijn een volle nacht hun urine op te houden. Het zindelijk worden heeft dan soms een duwtje in de rug nodig.

Hoe ouder een kind is hoe vervelender bedplassen wordt. Kinderen gaan zich schamen en durven bijvoorbeeld niet te logeren of mee op schoolkamp. Als kinderen in de pubertijd komen wordt het vaak helemaal een lastig probleem, dat zelfs als traumatisch ervaren kan worden. De schatting is de 1,5 procent van de mensen nog op latere leeftijd in bedplast. Het merendeel jongens.

Bedplassen

Een kind heeft last van bedplassen als het kind tijdens de slaap zonder opzet meerdere malen in bed plast. Bedplassen wordt ook wel Enuresis Noctura genoemd. Het wordt als een probleem gezien als er minimaal twee keer per maand in bed wordt geplast. Het kind plast dan een volledige plas uit in bed. We spreken van bedplassen als er verder geen medische oorzaak gevonden wordt, zoals een urineweginfectie, diabetes of een te kleine blaasinhoud.

Ook wordt er in de literatuur onderscheid gemaakt tussen kinderen die nooit Dryly droog zijn geweest (primair bedplassen) of kinderen die wel droog zijn geweest en later begonnen met bedplassen (secundair bedplassen). Bij meer dan de helft van de kinderen plaste een van hun ouders ook tot latere leeftijd in bed. Bedplassen is een erfelijke aandoening, zindelijk worden op natuurlijke wijze heeft in deze situatie ook een kleinere kans door de erfelijkheid. Toch zijn er genoeg hulpmiddelen die je kunnen helpen.

Misverstand

Veel ouders die ik aan de telefoon krijg denken dat hun kind te lui is om op te staan of dat ze in bed plassen uit een vorm van protest. Niets in minder waar. Bedplassen is een onbewust proces en kinderen hebben hier geen controle over. De voornaamste reden dat kinderen in bed plassen is omdat de hersenen ‘s nachts de prikkel van een volle blaas niet goed herkennen. Kinderen die aandacht willen trekken doen dat eerder door niet te eten of te klagen over buikpijn. Zindelijk worden is een natuurlijk proces wat soms wat hulp nodig heeft.

 

 

Ontwijkgedrag

Het is niet altijd duidelijk in welke mate een kind met het probleem bedplassen zit en waarom het zindelijk worden niet wil lukken. Vooral de oudere kinderen hebben de neiging om zich onverschillig op te stellen. Het kind weet zich geen raad met het probleem en ontwijkt het dan. Dit geldt overigens ook voor ouders. Ouders weten ook niet zo goed wat ze er mee moeten en denken’ ze groeit er wel overheen’. Het is van groot belang om het probleem van het bedplassen bespreekbaar te maken en er open over te communiceren. Dit zal bijdragen aan het zindelijk worden van het kind.

Je kunt in het begin werken met een beloningssyssteem waarbij je het kind beloond als er een droge nacht is geweest, maar kinderen hebben er zo weinig controle over dat dit vaak ook niet werkt.

Er zijn verschillende factoren die een grote invloed hebben op bedplassen

  • erfelijkheid
  • blaascapaciteit
  • slaapdiepte
  • rijping urineproductie
  • organische oorzaken
  • emotie
  • sociale factoren
  • schermtijd

Huisarts

Als het probleem van bedplassen zich langer voordoet is het altijd raadzaam om naar de huisarts te gaan. Al zal de huisarts een kind onder de 7 jaar niet behandelen. Maar de huisarts kan wel kijken of dat het probleem op zichzelf staat (monosymptomatisch bedplasprobeem) of dat er verder nog complicaties bij zijn (overdag niet zindelijk, problemen aan de urinewegen, onrustige situatie thuis).

 

 

Plaswekker als hulpmiddel bij zindelijk worden

Als blijkt dat bedplassen een op zichzelf staand probleem is, is de plaswekker een goed en effectief middel om bij te dragen aan het zindelijk worden. Wij raden de plaswekker aan bij kinderen vanaf 5 jaar. Het kind moet wel zelf ook gemotiveerd zijn om het probleem op te willen lossen. Ook moet de motivatie bij de ouders groot zijn om het kind actief te ondersteunen. Een plaswekker werkt met speciale sensor broekjes. Op deze broekjes wordt een zender geklikt. Zodra er vocht gedetecteerd wordt stuurt de zender een signaal naar het alarm, dat gaat rinkelen. Ook wordt er een signaal naar de Dryly ouder app gestuurd zodat de ouders ook wakker worden.

Dat laatste is heel belangrijk omdat de meeste kinderen in het begin nog door de plaswekker heen slapen. Daarnaast is het voor ouders ook fijn om te weten wat er gebeurd ‘s nachts. Vanuit het dashboard in de app kan je ook makkelijk informatie delen met een huisarts. Dryly heeft er alles aan gedaan om de plaswekkermethode leuk en effectief te maken.

Zo zit de wekker niet in het stopcontact maar in een leuke pandabeer; Wizzu genaamd. Wizzu helpt je kind op weg naar droge nachten en zindelijk worden. Dit vertaalt zich ook terug in de mobiele app waar het kind punten kan verdienen door een vast nachtritueel te volgen. Met deze punten kan Wizzu dan weer aangekleed worden met leuke gadgets.

 

Bestel jouw Dryly® plaswekker

Retour au blog