Bedplassen en de Huisarts: Wanneer schakel je hulp in? - Dryly®

Bedplassen en de Huisarts: Wanneer schakel je hulp in?

Bedplassen, ook wel enuresis nocturna genoemd, is een veelvoorkomend probleem bij kinderen, maar ook bij jongeren en zelfs bij volwassenen. Dit kan zowel voor het kind als voor de ouders erg belastend zijn. Toch stappen veel mensen niet meteen naar de huisarts. Dit kan zijn uit schaamte, of omdat ze simpelweg niet weten wanneer je met bedplassen naar de huisarts moet.

In deze blog vertellen we je wanneer het verstandig is om een huisarts te raadplegen bij bedplassen, wat je kunt verwachten bij de huisarts en hoe je je goed voorbereid hierop. Zo kom je beslagen ten ijs en maak je samen met je huisarts de juiste keuze.

Wat is bedplassen?

Bedplassen betekend dat een kind van vijf jaar of ouder ’s nachts in bed plast, of een kind van 7 jaar of ouder die minstens één keer per maand in bed plast zonder andere lichamelijke symptomen.

Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen twee vormen enuresis nocturna:

  • Primaire enuresis nocturna: Het kind is nooit droog geweest sinds de geboorte.
  • Secundaire enuresis nocturna: Het kind was minimaal zes maanden droog, maar begint ineens met bedplassen.

Beide vormen kunnen belastend zijn en vragen om een andere aanpak. In beide gevallen kan het goed zijn om de huisarts bij bedplassen te betrekken, zeker als het probleem langer aanhoudt.

Waarom stappen mensen niet naar de huisarts voor bedplassen?

Veel ouders twijfelen: is bedplassen wel een medisch probleem? Gaat het vanzelf over? En wat kan een huisarts eigenlijk doen? Deze twijfel is begrijpelijk, maar niet terecht. De huisarts bij bedplassen is juist een belangrijke schakel. Hij of zij kijkt niet alleen naar de medische kant, maar ook naar de psychologische en sociale aspecten die een rol kunnen spelen.

Wanneer naar de huisarts bij bedplassen?

  • Twijfel je of je met je kind naar de huisarts moet voor bedplassen? Stel jezelf dan de volgende vragen:
  • Hoe vaak is je kind ’s nachts nat?
  • Gebeurd het alleen ’s nachts of ook overdag?
  • Zijn het telkens kleine beetjes of echt grote plassen?
  • Hoe is de urinestraal (moet het kind persen, is de straal onderbroken of slap, druppelt het na)?
  • Is er sprake van obstipatie of broekpoepen?
  • Zijn er andere lichamelijke klachten, zoals pijn bij het plassen of bloed in de urine?

Tenslotte is het belangrijk om erbij stil te staan of je kind recentelijk met andere ingrijpende gebeurtenissen te maken heeft gehad (opa of oma overleden, ouders in scheiding), het is belangrijk om een compleet beeld te hebben over de situatie van je kind. Daarnaast kan het algemeen functioneren van het kind invloed hebben. Heeft je kind vriendjes en vriendinnetjes op school, doet hij/zij goed mee met de groep?

Bedplassen is erfelijk

We weten dat bedplassen erfelijk kan zijn, dus zorg er voordat je naar de dokter gaat voor om een goed beeld te krijgen van je eigen situatie vroeger. Stel daarbij jezelf de volgende vragen:

  • Op welke leeftijd was jij als ouder droog en hoe zit dat bij de opa’s en oma’s?
  • Komt bedplassen bij anderen in de familie voor?
  • Hoe verliep het zindelijkheidsproces overdag?

Volgens de richtlijnen van de artsen heeft bedplassen onbehandeld een goede prognose. Het vraagt geduld en terughoudendheid. De arts zal in eerste instantie met jullie als ouders in gesprek gaan en goed onderzoeken hoe de situatie thuis is.

Om de huisarts zo goed mogelijk te kunnen helpen, is het belangrijk om wat informatie mee te nemen naar het gesprek. Denk hierbij aan:

  • Hoevaak plast je kind op een dag?
  • Hoeveel drinkt je kind en op welke momenten?
  • Is je kind gemotiveerd om droog te blijven?

Wat doet de huisarts bij bedplassen?

De huisarts begint meestal met een uitgebreid gesprek met ouders én kind. De eerste stap is vaak het geven van goede voorlichting: Wat is bedplassen, hoe vaak komt het voor, en wat kun je eraan doen?

Als het bedplassen aanhoudt, kan de huisarts voorstellen om een plasdagboek of mictiedagboek bij te houden. Hierin noteer je wanneer je kind plast, hoe groot de plas is en hoeveel je kind drinkt. Dit helpt om patronen te leren herkennen.

Afhankelijk van de situatie kan de arts één van de verschillende behandelingen voorstellen:

Minder intensieve methoden:

  • Vochtinname spreiden over de dag
  • Toilettraining overdag verbeteren
  • ’s Avonds op vaste tijden naar het toilet

Intensievere methoden:

  • Plaswekker: Een apparaatje dat het kind wakker maakt zodra het begint met plassen. Dit helpt bij het aanleren van controle (Aanbevolen duur urologen en voor deze methode hoef je niet per se naar de huisarts).
  • Wektraining: Ouders maken het kind ’s nachts wakker op vaste tijdstippen om te plassen.
  • Gedragstherapie: Gericht op het versterken van de motivatie en het zelfvertrouwen van het kind.

Conclusie huisarts en bedplassen

Bedplassen is een veelvoorkomend probleem dat tijd, begrip en de juiste aanpak vereist. Veel ouders wachten te lang met het inschakelen van hulp, terwijl de huisarts bij bedplassen juist een waardevolle rol kan spelen in het vinden van de juiste oplossing. Wacht dus niet te lang als je kind in bed plast. Een goed gesprek met een huisarts kan je veel duidelijkheid geven en het begin zijn van een ontspannen en droge nacht!

Zoek je een bewezen en effectieve aanpak? Bekijk dan de innovatieve plaswekker van Dryly en ontdek hoe Dryly kinderen en gezinnen helpt bij het doorbreken van het bedplaspatroon!

 

Bestel jouw Dryly® plaswekker

Terug naar blog