Bedplassen: Alles wat je moeten weten
Wat is bedplassen? Als een kind de leeftijd heeft waarop die een goede controle over de blaas zou moeten hebben, maar toch in bed plast, noemen we dat bedplassen. In de praktijk gebeurt dit bij kinderen vanaf vijf en zes jaar oud. Het komt bij veel kinderen voor en is niet zo bijzonder als je zou denken. Ongeveer één op de zes kinderen rond de zes jaar oud hebben er last van. Omdat er vaak niet veel over wordt gepraat, raken kinderen (en ouders) in de veronderstelling dat ze er alleen voor staan. Wij brengen daar verandering in!
Oorzaken van bedplassen
Specialisten weten nog niet exact waarom het ene kind wel en het andere kind niet in bed plast. De oorzaken zijn daarom nog niet helemaal duidelijk. Jongens plassen gemiddeld twee keer zo vaak in bed dan meisjes. We weten dat het in bed plassen een natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling is waarbij het lichaam zichzelf steeds beter leert kennen. Beetje bij beetje krijgt het de blaas beter onder controle en leert het brein berichten van een volle blaas beter te herkennen.
Omdat het erfelijk is, zie je dat bepaalde families er meer last van hebben dan andere. Als beide ouders er in het verleden last van hebben gehad, is de kans 77% dat het kind er ook last van krijgt! We geven je hieronder tips tegen bedplassen.
Hoe ga je om met bedplassen?
Wat te doen tegen bedplassen? Het is belangrijk je te realiseren dat jullie er niet alleen voor staan! Dagelijks hebben miljoenen kinderen last van bedplassen. Vaak voelen kinderen zich schuldig en schamen zich. Het is belangrijk dat je aan je kind uitlegt dat dit bij veel kinderen gebeurt en dat het vroeg of laat een keer voorbijgaat. Leg je kind op een positieve manier uit dat hij of zij er niet alleen voor staat.
In veel gevallen vindt je kleine het lastig om te logeren bij vriendjes of vriendinnetjes omdat er dan een kans bestaat dat andere kinderen het ook zien. Dit is heel normaal en afhankelijk van je kind kan je bepalen of je een duwtje in de rug geeft, of het toch even laat voor wat het is.
Als je kind in de avond een ongelukje heeft, is het belangrijk niet boos of gefrustreerd te raken. In bijna alle gevallen kan het kind hier zelf ook niet zoveel aan doen. Je kan wel vragen of je kind helpt het bed te verschonen zodat die wat meer bewust raakt van de gevolgen. Maak natuurlijk duidelijk dat het geen straf is, maar dat dit nou eenmaal onderdeel is van het proces!
Oplossingen tegen bedplassen
In bed plassen is een vervelende gebeurtenis. Gelukkig zijn verschillende oplossingen tegen bedplassen. Je kunt bijvoorbeeld je kind ’s nachts op tijd wekken. Ook kun je naar de huisarts gaan en je laten voorlichten of er medicijnen zijn voor het probleem. Medicatie is een laatste hulpmiddel. Gelukkig zijn er ook vriendelijkere en efficiëntere manieren om het bedplassen van je kind op te lossen. De plaswekkermethode biedt in de meeste gevallen uitkomst.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 93% van alle kinderen binnen 6 tot 8 weken ’s nachts zindelijk is bij het gebruiken van de Dryly plaswekker. Niet voor niets zijn veel ouders erg positief over de werking van de Dryly® plaswekker. We zijn daarom ook enorm trots op de positieve reviews!
Plaswekkermethode
Bedplassen aanpakken met de Dryly® plaswekker is de meest effectieve en snelste methode om kinderen van het bedplassen af te helpen. De plaswekkermethode is een training waarbij het kind leert wakker te worden wanneer de blaas een signaal afgeeft als deze vol is. Dit gebeurt met behulp van speciaal sensorondergoed welke een signaal afgeeft naar de pandaknuffel Wizzu en naar de mobiele App bij de ouders wanneer je kindje naar het toilet toe moet.
Als je kindje naar bed gaat trekt het een speciaal sensoronderbroekje aan en klikt hij/zij de zender daarop. Zodra jouw kind ‘s nachts in bed begint te plassen en de eerste druppels urine in het sensorbroekje komen, gaat direct het alarm van de plaswekker af en wordt er een signaal verzonden naar de mobiele telefoon van de ouders. De ondersteuning van de ouders is van cruciaal belang tijdens dit traject. Door het alarmerend geluid vanuit Wizzu (de panda knuffel) wordt je kind prompt gewekt en in een reflex zal de sluitspier van de blaas zich sluiten.
Je kind kan de wekker uitschakelen door een keer te schudden met Wizzu en vervolgens naar het toilet gaan.
Medicatie tegen bedplassen
Minrini s het meest voorgeschreven medicijn tegen bedplassen. Deze medicatie tegen bedplassen zorgt ervoor dat de urineproductie tijdens het slapen verminderd wordt. Normaliter is de productie van urine tijdens de nacht lager dan overdag. Hier zorgt het hormoon ADH voor. Soms is het zo dat bij kinderen de productie van ADH s ‘nachts niet lager is dan overdag. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid plas s ‘nachts niet in de blaas past.
Als een kind de leeftijd van 7 jaarheeft bereikt, wordtbedplassenals een probleem gezien. Er zijn verschillende oplossingen tegen bedplassen. De eerste keuze is het gebruik van een plaswekker, als de plaswekker niet helpt kan je kind medicatie voorgeschreven krijgen tegen bedplassen.
-
Dryly® Plaswekker Star
Normale prijs 199.99Normale prijsEenheidsprijs / per251.00Aanbiedingsprijs 199.99Aanbieding -
Dryly® Plaswekker Hero
Normale prijs 219.99Normale prijsEenheidsprijs / per273.00Aanbiedingsprijs 219.99Meest gekozenAanbieding -
Dryly® Plaswekker Superhero
Normale prijs 249.99Normale prijsEenheidsprijs / per328.00Aanbiedingsprijs 249.99Beste dealAanbieding
Inklapbare content
Is bedplassen erfelijk?
Erfelijkheid speelt altijd een belangrijke rol bij bedplassen. Als één van de ouders in het verleden last heeft gehad van bedplassen, is er 43% kans dat het kind er ook mee te maken krijgt. Als beide ouders in het verleden last hebben gehad van bedplassen is de kans zelfs 77%!
Regelmatig zoeken ouders de oorzaak bij het kind. Argumenten als bijvoorbeeld’ hij/zij is lui en wil het warme bed niet uit’ of ‘mijn kind wacht altijd te lang’ of ‘mijn kind drinkt te laat nog of te veel’ worden gebruikt.
Dit zijn echter allemaal sprookjes. De ervaring leert echter dat kinderen het bedplassen wel een probleem vinden, maar dit niet altijd laten merken. In bed plassen is vervelend genoeg voor je kind. Zorg voor voldoende steun en benadruk dat het niet erg is als er een ongelukje is gebeurd.
Enuresis nocturna
Wat is enuris nocturna? Door de twee woorden in enuresis nocturna los te bekijken wordt al een hoop duidelijk! Enuresis is een medisch woord voor het onvrijwillig laten lopen van je plas. Nocturna geeft aan dat iets in de nacht gebeurt. Door deze woorden met elkaar te combineren heb je ‘bedplassen’!
Enuresis Nocturna komt voor bij heel veel kinderen, dus je staat er niet alleen voor! Misschien heeft je huisarts of urotherapeut al wat handvatten gegeven. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft een richtlijn voor enuresis nocturna op hun website staan. Wij adviseren deze richtlijn altijd op te volgen om je kind zo effectief mogelijk te kunnen helpen!
Bedplassen kind
De meeste kinderen zijn overdag zindelijk vanaf ongeveer 3 of 4 jaar oud. Meestal duurt het iets langer voordat ze ook ’s nachts droog zijn.
We spreken van bedplassen als een kind van 5 jaar of ouder langdurig een of meerdere malen per week in bed plast. Op de leeftijd van 6 jaar komt dit nog bij ongeveer 15% van de kinderen voor. Is jouw kind 7 jaar of ouder en ’s nachts nog niet zindelijk? Dan is de plaswekkermethode een geschikte methode om te helpen.
Hieronder lees je meer tips tegen bedplassen bij verschillende leeftijden: