Oorzaken van bedplassen

Wij hebben 5 oorzaken van bedplassen op een rijtje gezet. Wist je dat een kind voor 75% uit water bestaat? Water is essentieel voor een goede werking van het lichaam. Bij kinderen die problemen hebben met hun continentie is het belangrijk om goede gewoontes aan te leren. Lees hieronder hoe je mogelijke oorzaken van bedplassen kan achterhalen.

Vochtinname en bedplassen

Als je merkt dat je kind in bed plast, zal de huisarts adviseren om de vochtinname een aantal dagen bij te houden. Dit maakt je bewust van het gedrag van je kind. Drinkt je kind een paar glazen voor het slapen gaan? Dan ontstaat er een risico op bedplassen. Hieronder in dit artikel lichten we 5 oorzaken voor bedplassen verder toe:

1. De blaascapaciteit

Als je de oorzaken van bedplassen probeert te achterhalen is het verstandig eerst te kijken naar de blaascapaciteit. In de afbeelding hiernaast zie je de vuistregels voor de verwachte blaascapaciteit van je kind. Door goed bij te gaan houden hoeveel je kind drinkt kan je controleren of de blaascapaciteit bij je kindje voldoende is.

2. Urinestraal

Bij een normale ontlading van de urine, begint de straal langzaam en wordt deze op opbouwende wijze sterker tot de blaas bijna leeg is. Vervolgens neemt de sterkte af tot de blaas in zijn geheel is geleegd. Kinderen (en volwassenen) kunnen door problemen andere patronen laten zien. Hieronder zie je er enkele. 

Vraag je kind welk patroon het best bij hem of haar past! Dit kan waardevolle informatie zijn voor verdere diagnostiek en wellicht één van de onderliggende oorzaken van bedplassen aan het licht brengen.

3. Vochtbehoefte

Uit onderzoek blijkt dat de vochtbehoefte van een kind afhangt van de leeftijd en het gewicht. Wij hebben hieronder een handig overzicht gemaakt waarmee je dit voor je kind uit kan rekenen.

Belangrijk: kinderen halen ongeveer 900 milliliter vocht uit voedsel. Trek dit af van het uiteindelijk in te nemen vocht!

Voorbeeld: Anne is 5 jaar oud en weegt 19 kilo. Om te voldoen aan haar vochtbehoefte moet ze bijna 1 liter water drinken. Dit zijn al snel 8 glazen water van 200 milliliter

1000ml + (50ml x 19) = 1.95 liter

4. Frequentie van vochtintake

Idealiter drinkt een kind gedurende de hele dag, maar dit is niet altijd even realistisch. Probeer met je kind de gewoonte te ontwikkelen dat elke maaltijd gepaard gaat met een glas water. Zo ben je al zeker dat er een minimale hoeveelheid vocht binnenkomt.

5. Hydratatie van je kind controleren

Als ouder weet je dat het belangrijk is dat je kind voldoende drinkt, maar die heeft het natuurlijk veel te druk met buitenspelen en uitrusten. Geef ze eens ongelijk!

Je kan op twee manieren zien of je kind gehydrateerd is:

Urinekleur

De meest voor de hand liggende methode is de kleur van de urine. Iedereen kent deze vuistregel wel: hoe lichter de urine, hoe beter gehydrateerd je kind is. Bij gebrek aan water zorgen de nieren ervoor dat er meer water wordt vastgehouden waardoor er een hogere concentratie afval in de plas zit.

Hiernaast staat een overzicht waarmee je een goed idee krijgt van de hydratatieniveaus!

Huid

Vanaf een bepaalde leeftijd wordt het misschien wat minder praktisch om te achterhalen welke kleur urine je kind heeft. Daar hebben wij deze truc voor.

  • Met je duim en wijsvinger knijp je in de rug van de hand van je kind. Stuitert het geknepen huidje direct weer terug? Dan is je kind voldoende gehydrateerd! Als het even duurt voor de huid terugkeert, is het goed om een paar glazen water te drinken.

De wetenschappelijke term achter deze truc heet ‘turgordruk’. Het vermogen van je huid om terug te keren naar de originele staat is een direct resultaat van de vochtigheidsgraad. Hoe elastischer je huid is, hoe beter de conditie en dus ook de vochtbalans!

Plasdagboek

Om achter de oorzaken van bedplassen te komen is het heel erg fijn om een plasdagboek bij te houden. Dit is enorm handig om meer inzicht te krijgen in het (plas)gedrag van je kind!

De oorzaken van bedplassen samengevat

Al met al kan het erg waardevol zijn om zelf indicaties te verzamelen van eventuele problemen die je kind kan ervaren. De 5 meestvoorkomende oorzaken voor bedplassen zijn: blaascapaciteit, frequentie van vochtinname, patroon van ontlading en natuurlijk de kleur van de urine.

Zoals altijd is het belangrijk om bij twijfel het advies van de huisarts te raadplegen! Deze kan samen met jou en je kind de mogelijke oorzaken van bedplassen achterhalen en bekijken of de plaswekker een juiste oplossing voor je is.