Zindelijkheidstraining

Het is fijn als je kind op een moment overdag zindelijk is. Dat is een hele mijlpaal, zindelijkheidstraining voor overdag is intensief. Vaak ligt er ook een druk op omdat scholen eisen dat je kind zindelijk is voordat hij/zij naar de basisschool gaat.

 

Zindelijkheidstraining overdag en ’s nachts

Zindelijkheidstraining kan zowel tijdens de dag als in de nacht plaatsvinden. Beide methodes zijn erg verschillend en hebben hun eigen benodigdheden. Voor dit artikel richten wij ons op zindelijkheidstraining voor in de nacht.

Voordat je aan zindelijkheidstraining begint

Voordat je begint aan een nachtelijke zindelijkheidstraining, is het belangrijk dat je voldoet aan een paar voorwaarden.

Ten eerste is het belangrijk dat je kind voor een groot deel van de dag droog is. Dit advies wordt door de meeste huisartsen en urotherapeuten gegeven. Als je kind overdag droog is, geeft dit aan dat er al een bepaalde mate van controle is waarop voort kan worden geborduurd.

Leeftijd is een andere belangrijke factor waar je rekening mee moet houden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap geeft aan dit kinderen vanaf 5 en 6 jaar last hebben van ‘bedplassen’. Afhankelijk van de ontwikkeling van je kind kan je samen bepalen of dit het juiste moment is.

Als laatste is het enorm belangrijk dat je kind gemotiveerd is om bedplassen aan te pakken. Deze motivatie kan ontstaan doordat een klink er wel klaar mee is, of omdat een ander kind het ook gewoon onhandig kan vinden.

Hoe gebruik je een goede zindelijkheidstraining?

Als je voldoet aan alle bovenstaande voorwaarden, kan je een volgende stap nemen in je onderzoek naar nachtelijke zindelijkheidstraining. Het NHG laat zien dat de plaswekker de beste manier is om met je kind aan de slag te gaan met hun bedplasproblemen.

Zoals je inmiddels weet is motivatie enorm belangrijk voor het laten slagen van de plaswekkertraining. Dryly heeft Wizzu de pandabeer toegevoegd zodat een flinke hoeveelheid stres van de schouders van het kind (en ouder) valt! De app heeft een spelelement waarmee Wizzu de pandabeer allemaal coole accessoires krijgt.

Naast het spelelement, geeft Wizzu veel inzicht in het tijdstip van het ongelukje door dit in een plaskalender weer te geven. Zo heb je een goed overzicht hoe het gaat en kan je je huisarts direct voorzien van informatie van hoge kwaliteit!

Tips voor een effectieve zindelijkheidstraining

Hieronder staan een aantal handige tips die je helpen samen met je kind op avontuur te gaan naar droge nachten. Houd vooral in gedachte dat een kind meestal niet ‘expres’ in bed plast en dat doorzettingsvermogen een schone zaak is!

Heb geduld en zorg voor regelmaat

Als je kind overdag zindelijk is kan het echt wel een tijdje duren voordat de zindelijkheid s ‘nachts ook lukt. Van de groep kinderen die vijf jaar is is ongeveer 15% nog een keer per week s ‘nachts nat en eigenlijk is dat tot het zevende jaar niet ongebruikelijk. Dus maak je geen zorgen, maar je kan het wel trainen. Zindelijkheidstraining vraag veel geduld en consistentie. Begin met de aanschaf van genoeg waterdichte matrasbeschermers. Zo houd je het matras van je kind schoon, anders kan je binnen no-time ook het matras vervangen!

Begin in een rustige periode

Start met de zindelijkheidstraining als je met het gezin in een rustige periode waarin je allemaal de rust en de aandacht het voor het proces. Bijvoorbeeld niet vlak voor een verjaardag of voor Sinterklaas.

5 stappen om snel zindelijk te worden

  1. S’avonds nog even plassen: Zindelijkheidstraining in de nacht kun je beginnen door je kind te laten plassen voordat je zelf naar bed gaat. Het is dan wel goed om je kind ook echt wakker te maken zodat het een bewust stap in het gehele proces wordt. Je maakt je kind echt wakker en loopt dan mee naar het toilet. De kans op bedplassen wordt hierdoor verkleind, echter het is geen garantie.
  2. Maak het je kind makkelijk om uit bed te stappen in de nacht: Wanneer je begint aan zindelijkheidstraining is het ook van belang dat de juiste condities in de slaapkamer van je kind zijn geschapen. Het is belangrijk dat je kind zelf gemakkelijk in en uit bed kan stappen en dat er s’nachts een lichtje is zodat de weg naar het toilet gemakkelijk wordt gevonden.
  3. Maak duidelijk dat je gaat starten met zindelijkheidstraining: Spreek duidelijk af met je kind dat je samen begint aan de zindelijkheidstraining s’nachts. Maak een kalender of koop een dagboekje waarbij je na iedere nacht opschrijft of je kindje een droge of een natte nacht heeft. Dat kan heel simpel met een zonnetje of regendruppels.
  4. Positief belonen: Tijdens de zindelijkheidstraining is het van groot belang om je kindje positief te belonen en geen aandacht geven aan het negatieve. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind na drie droge nachten mag bepalen wat jullie thuis eten. Kleine positieve beloningen dragen enorm bij aan de bewustwording van je kind als je met zindelijkheidstraining bezig bent.
  5. Samen het bed verschonen: Als je kind wat ouder is kan een onderdeel van de zindelijkheidstraining zijn, dat je samen met je kind het bed verschoond. Maak daar geen negatief moment van, maar het kan helpen als het kind de consequentie ervaart van het bedplassen. Daarbij vinden de meeste kinderen het alleen maar leuk om papa of mama te helpen!