Oplossing tegen bedplassen

Heeft je kind nog regelmatig last van bedplassen en weet je niet goed waar je kunt beginnen? Je bent niet de enige oude die hiermee worstelt. Bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen, gelukkig zijn er meerdere effectieve manieren om dit aan te pakken. In dit artikel lees je alles over bedplassen, mogelijke oorzaken én wat een goede oplossing voor bedplassen kan zijn.

Wanneer is bedplassen een probleem?

Bedplassen, ofwel nachtelijke incontinentie betekent dat een kind tijdens het slapen onbewust zijn/haar blaas leegt. Het komt vooral voor bij jonge kinderen en is in de meeste gevallen onderdeel van de normale ontwikkeling van het kind. Dit wordt enkel als problematisch ervaren als het kind een leeftijd heeft waarvan men redelijkerwijs kan verwachten dat dit niet meer voorkomt.

Het Nederlands Huisartsengenootschap heeft de volgende richtlijnen opgesteld:

  • 5 jaar of ouder
  • Bedplassen gebeurt ten minste tweemaal per week
  • Over een periode van drie maanden

of

  • 7 jaar of ouder
  • Bedplassen gebeurt ten minste eenmaal per week
  • Over een periode van drie maanden

In zo’n geval is het verstandig om actief te zoeken naar een oplossing voor bedplassen, zeker als het kind er zelf ook last. Van heeft of zich ervoor schaamt.

Hoe vaak komt bedplassen voor?

Als ouder hoef je je echt geen zorgen te maken als je kind niet iedere nacht droog blijft. Ongeveer 15% van de vijfjarige kinderen plast nog regelmatig in bed. Bij kinderen tussen de zes en acht jaar daalt dat percentage tot 6-8%. Het laat vooral zien dat bedplassen veel voorkomt en dat het meestal vanzelf vermindert. Maar als het aanhoudt is het goed om te kijken naar welke oplossing bij bedplassen past voor jouw kind.

Mogelijke oorzaken van bedplassen

Voordat je een effectieve aanpak kiest, is het van belang om eerst te begrijpen waardoor het bedplassen ontstaat. Niet ieder kind plast in bed om dezelfde reden. Hieronder staan een aantal mogelijke oorzaken:

  • Diepe slaap: Sommige kinderen worden niet gewekt door de volle blaas, dit is de meest voorkomende reden van bedplassen voor kinderen van 5 jaar of ouder
  • Nog onrijpe blaasfunctie: De blaas is nog niet in staat om een hele nacht urine op te slaan
  • Hormonale factoren: Het lichaam maakt ’s nachts te weinig antidiuretisch hormoon aan, hierdoor wordt er meer urine geproduceerd
  • Stress of spanningen: Veranderingen thuis of op school kunnen invloed hebben, een kind met veel spanningen heeft een hogere kans op bedplassen
  • Erfelijkheid: Als ouders vroeger lang in bed plasten, is de kans groter dat hun kind hier ook last van heeft

Als je weet waar het probleem vandaan komt, dan kun je hier gerichter zoeken naar een passende oplossing tegen bedplassen.

Belangrijke voorwaarde: overdag zindelijk

Een kind moet overdag bijna altijd droog kunnen blijven voordat je begint met het aanpakken van bedplassen. Is je kind overdag nog niet zindelijk? Dan is het vaak beter om daar eerst op te focussen. Ook is het fijn als je kind er zelf gemotiveerd voor is om ’s nachts droog te blijven. Zonder die motivatie zal het een stuk moeilijker zijn om een oplossing bij bedplassen te gebruiken.

Wat is de beste oplossing voor bedplassen?

Gelukkig zijn er meerdere effectieve manieren om bedplassen aan te pakken. Welke oplossing voor bedplassen het best werkt, hangt af van je kind en de situatie thuis. Hieronder staan de meest bewezen methoden:

Gelukkig zijn er meerdere effectieve manieren om bedplassen aan te pakken. Welke oplossing het best werkt, hangt af van je kind en de situatie thuis. Hieronder staan de meest bewezen methoden:

Plaswekkertraining: De plaswekker is de meest succesvolle methode om je kind in de nacht zindelijk te maken. Het apparaatje wekt je kind bij de eerste druppel urine in het broekje. Dit komt doordat er een kindvriendelijke zender in het broekje zit die het signaal doorstuurt naar de ontvanger. Zo leert het kind om geleidelijk sneller wakker te worden totdat het kind zelf weet wanneer hij/zij wakker moet worden. Dit vergt wat geduld en doorzettingsvermogen, maar het is de meest doeltreffende oplossing bij bedplassen.

Zo zorgt de Dryly plaswekkermethode ervoor dat 93% van de kinderen ouder dan 5 jaar oud binnen 6 – 8 weken volledig zindelijk zijn!

Structuur en blaastraining overdag: Laat je kind op vaste momenten plassen, ook als het nog niet moet. Zo wordt de blaas getraind en leert je kind signalen vaan aandrang herkennen. Deze methode ondersteunt een langetermijn oplossing.

Beperk drinken voor het slapen: Zorg dat je kind overdag genoeg drinkt, maar verminder de vochtinname in de laatste twee uur voor bedtijd. Geen frisdrank of melk meer na het avondeten helpt ook. Het klinkt simpel, maar dit kan al een groot verschil maken.

Belonen en positief blijven: Het is belangrijk dat je kind zich gesteund voelt. Een systeem met beloningen zoals stickers of kleine complimenten voor droge nachten kan wonderen doen. Een positieve benadering is vaak een krachtig onderdeel van de training.

Medicatie in overleg met de arts: Soms is medicatie nodig, bijvoorbeeld desmopressine, dit vermindert de urineproductie ’s nachts. Deze oplossing wordt vaak pas ingezet als andere methodes onvoldoende effect hebben, dit is altijd onder begeleiding van een arts.

Wat is dé oplossing tegen bedplassen?

Wat de beste oplossing ook is, het allerbelangrijkst is dat je kind zich ten alle tijden gesteund en begrepen voelt. Bedplassen gebeurt nooit expres en straffen werkt averechts. Blijf positief, wees geduldig en heb begrip.

Van alle methoden die er zijn, blijkt de plaswekker in de praktijk vaak de meest succesvolle oplossing te zijn. Het helpt kinderen om zich bewust te worden van hun lichaam en leert ze ’s nachts wakker te worden bij een volle blaas. Het vergt soms wat inzet en doorzettingsvermogen, maar juist daardoor is de plaswekker een bewezen en duurzame oplossing tegen bedplassen.

Of je nu start met een plaswekker, werkt aan een beter ritme of je kind beloont voor de droge nachten. Er is altijd een passende aanpak. Met de juiste begeleiding lukt het de meeste kinderen om binnen enkele helemaal droog te zijn.

 

  • Onze zoon van 7 was binnen 4 weken droog. De eerste week was echt wennen, maar na een week werd het een automatisme en al snel kwamen de droge nachten.
    J Ostma
  • Na 1 week was ons zoontje zo goed als droog nu al 2 weken droog met de sensor om gaan eerdaags beginnen af te bouwen met de sensor.
    Monique Tegelaar
  • Ik had het nooit gedacht, maar na een week, heeft ons zoontje (6 jaar) nu al 10 dagen geen ongelukjes meer ‘s nachts in bed! We zijn superblij!
    Karen Verstappen
  • Goede service en antwoorden ook snel bij vraagje over instellingen of gebruik. Een aanrader!
    Den Hartog
  • Mijn zoon ruim 8 jaar was met 12 dagen 's nachts droog, nadat we al van alles hadden geprobeerd. Arts uit het Deventer ziekenhuis adviseerde dit. Wij blij, zoon nog blijer!
    Bregien
  • NBinnen 2 weken was onze dochter van 5 jaar oud ook zindelijk in de nacht. Ze had echt even dat seintje nodig om niet meer in bed te plassen.
    Els
  • Mijn zoon van 7 had heel veel moeite met slapen zonder luier. Na 4 dagen de plaswekker te hebben geprobeerd ging dit al veel beter en kon de luier weg blijven. Na 17 dagen geen luier én geen plaswekker meer nodig. Super product.
    Desteny Theodore
  • De panda en de app maakte dat onze dochter meteen zin had om te beginnen. Daarnaast lijkt het tot nu toe ook echt te werken.
    Loes