Plastraining

Plastraining wordt bij kinderen ingezet die moeite hebben om overdag zindelijk te worden. Voor kinderen die bijvoorbeeld al naar school gaan is het erg lastig als ze nog in hun broek plassen overdag. Kinderen kunnen heel direct zijn. Een opmerking van een ander kind kan soms heel kwetsend zijn en voor veel verdriet zorgen. Soms verschonen leerkrachten niet zelf de broek en word je als ouder gevraagd de broek van je kind te komen verschonen op school. Als je met je kind hulp zoekt bij bijvoorbeeld een plaspoli wordt vaak een plastraining aangeboden. Met de plastraining gaan ouder en kind samen trainen om zindelijk te worden.

Plastraining

De plastraining is bedoeld om je kind goed te leren reageren op aandrang. Je kind leert dus luisteren naar de signalen van de blaas en leert op tijd naar de wc te gaan. Het leert met de training overdag de signalen van een volle blaas te herkennen zodat het niet te vroeg naar de wc gaat en dus heel vaak kleine plasjes doet, maar ook niet te laat, zodat er ongelukjes volgen. Je kind leert tijdens de plastraining dus:

 1. hoe je kind moet plassen;
 2. wanneer je kind moet plassen;
 3. hoe vaak je kind moet plassen;

Hoe je moet plassen?

Het is belangrijk bij de plastraining de volgende dingen goed te doen:

 • De houding van je kind op de wc moet goed zijn. De voeten van je kind moeten plat op de grond staan. Mocht je kind niet met de voeten bij de grond kunnen wordt geadviseerd een voetenbankje te gebruiken. Je kunt ook een wc-verkleiner gebruiken voor een goede houding
 • Je kind moet een ontspannen houding aannemen. Het moet volledig op de wc-bril leunen. Het beste is om met gespreide beentjes te zitten en de handen op de knieën te leggen
 • Je kind moet goed de tijd nemen. De plas moet in één keer komen. Je kind mag niet persen tijdens het plassen en de buik moet slap zijn. Dat gaat gemakkelijker als je kind tijdens het plassen uitblaast
 • Je kind moet na het plassen nog even blijven zitten, ongeveer een halve minuut

Wanneer je moet plassen?

Met de plastraining leert je kind te luisteren naar de signalen van de blaas en op tijd naar de wc te gaan. Je kind moet dus goed letten op die signalen en moet zelf leren voelen en zelf gaan leren beslissen wanneer het naar de wc gaat. Het moet het verschil leren tussen en lege en een volle blaas. Soms is het handig je kind eraan te herinneren dat het met de training bezig is. Dit kun je doen door een codewoord af te spreken met je kind. Als dit woord genoemd wordt weet je kind dat het even moet nadenken, voelen en dan zelf beslissen of hij/zij naar de wc moet.

Hoe vaak moet je plassen?

De plastraining leert je kind ongeveer zeven keer per dag naar de wc te gaan. Twee keer in de ochtend, drie keer in de middag en ongeveer twee keer in de avond. Als je kind dus meer dan zeven keer plast gaat het leren minder te plassen. Met de plastraining zal de blaas hierop getraind worden. Om goed te kunnen oefenen moet er ook voldoende gedronken worden. Je kind moet ongeveer t tot 1,5 liter vocht per dag drinken.

Bedplassen

Als de plastraining succesvol is afgerond is je kind overdag zindelijk. Sommige kinderen zijn dan nog niet ’s nachts zindelijk. Dan kan een plaswekker helpen. De plaswekker leert kinderen ook in de nacht het signaal van een volle blaas te herkennen en dus op tijd naar de wc te gaan. 93% van de kinderen is binnen zes tot acht weken ’s nachts zindelijk bij gebruik van een plaswekker. De Dryly plaswekker is uniek:

 • Wizzu de pandabeer is het maatje van je kind tijdens de plaswekker training. Hij geeft je kind het vertrouwen dat hij/zij het kan.
 • De Dryly plaswekker app waarschuwt je bij een ongelukje van je kind, houdt een overzicht bij van de ongelukjes en bevat een spel om je kind te motiveren tijdens de training.

Bestel de Dryly plaswekker nu.

 • Nooit geweten dat een dryly plaswekker een uitkomst zou zijn! Een wekker in een vorm van een knuffel en niemand ziet dat je een plaswekker in je kamer hebt. Wij bestelde een pakket met 4 onderbroekjes was voordeliger dan los en dan wel helaas Geen vergoeding vanuit de verzekering dacht ik eerst, best een uitgave maar eigenlijk kun je het geld wegstrepen.
  Ilona Meijer
 • Fijn programma! Top systeem voor ons zoontje. Alleen de broekjes vallen best klein en jammer dat wizzu maar 1 wekker geluid heeft. Verder een super programma.
  Rhiannon
 • Verzending duurde wat lang, maar her product is top! Dochter vind het geweldig met de knuffel en de app en is mede daardoor super gemotiveerd!
  Jessica
 • wat een geweldige uitvinding!!! Ik was eerst wantrouwig over de plaswekker maar direct na 1 week gebruik zagen we al vooruitgang. Ondertussen zijn beide zonen zindelijk met de plaswekker van Dryly. Enorme pluspunten voor de leuke methode en speelse aanpak!! Dryly bedankt voor jullie uitvinding.
  Fam. L
 • Onze zoon van 7 plaste elke nacht zoveel in zijn bed dat geen luier het tegenhield. Toen we dryly voorbij zagen komen op Facebook waren we in eerste instantie een beetje sceptisch. Omdat we zo moedeloos werden van de situatie hebben we besloten toch een dryly plaswekker aan te schaffen.
  Danique
 • Na ook een mail gestuurd te hebben naar dryly hebben ze me keurig opgebeld En me door het programma heen geloodst werkt het apparaat nu naar behoren. De telefonische ondersteuning is echt perfect deze man nam alle tijd
  Maximus
 • Het instellen van de dryly was even lastig in het begin omdat hij ons WiFi netwerk telkens niet pakte. Maar na een belletje met de fijne klantenservice werkte het systeem na een reset goed. De app werkt met een beloningssysteem waardoor we enthousiast aan de slag gingen. De eerste nachten kregen we elke nacht 2 tot 3 meldingen van een ongelukje.
  A. Velstra
 • Dochter van 5 was elke nacht nat, daarom ervoor gekozen de dryly te bestellen. De eerste week werd ze ondanks de trilfunctie niet wakker. De 2e week was dit anders en werd ze wel wakker van de wekker en trilfunctie, maar dan in een nat bed. De 3e week werd ze meteen wakker van de wekker zodra er 1 drupje in het broekje zat, daardoor hield ze het op en ging naar de wc.
  C.V.