Plasproblemen

Plasproblemen komen veel voor. De meeste kinderen zijn zindelijk tussen hun tweede en vierde levensjaar. Als kinderen naar school gaan, wordt van hen verwacht overdag droog te zijn. Natuurlijk mag het kind dan af en toe nog een ongelukje hebben.

 

 

’s Nachts zijn kinderen meestal wat later zindelijk. Dat is heel normaal. Bij sommige kinderen verloopt deze ontwikkeling anders. Dan spreken artsen van een te late of gestoorde zindelijkheid. Ook dit is niet iets om je zorgen over te maken en je staat zeker niet alleen. Ruim 15 % van alle zesjarigen en 5 % van de tienjarigen zijn ’s nachts nog niet droog bijvoorbeeld. Voor de leeftijdsgroep tussen de vijftien en de achttien jaar is dat ongeveer 1,5 %.

Kinderarts

Wat kinderartsen heel veel zien zijn kinderen met plasproblemen of met moeite met hun zindelijkheidstraining. De kinderen hebben bijvoorbeeld plasproblemen zoals plasongelukjes overdag, plassen te vaak of niet vaak genoeg, hebben terugkerende blaasontstekingen, plassen nog in hun bed, kunnen niet (uit-)plassen of hebben vertraagde of verstoorde zindelijkheid.

Plasproblemen kunnen natuurlijk een grote invloed hebben op het leven van het kind en het gezin. Het is een moeilijk onderwerp om over te praten voor zowel ouders als kinderen.

Oorzaken van plasproblemen overdag

De meeste kinderen die last hebben van urineverlies, hebben geen lichamelijk probleem. Zij zijn volkomen normaal ontwikkeld, maar hebben een stoornis van de blaasvulling, blaaslediging of een combinatie van beide. Alle verschillende soorten plasproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

 • een blaasontsteking (soms met en soms zonder koorts of bijbehorende klachten)
 • het kind heeft voortdurend aandranggevoel en negeert dit
 • ket kind heeft een verkeerde plastechniek of houdt de plas te lang op
 • problemen met de ontlasting

Poli’s

Speciaal voor kinderen met plasproblemen zijn er in verschillende ziekenhuizen speciale poli’s gespecialiseerd in die plasproblemen. Het doel is om de oorzaak van het probleem te ontdekken en om uw kind normaal plasgedrag aan te leren. De arts zal altijd lichamelijk onderzoek doen om lichamelijke problemen uit te sluiten. Deze speciale poli kan wel in ieder ziekenhuis een andere naam hebben zoals bijvoorbeeld plaspoli, pipopoli of kinder-incontinetie poli. Het is dus even zoeken op de website van het ziekenhuis om de juiste poli te vinden.

Oorzaken van bedplassen

Bedplassen heeft bijna nooit een lichamelijke oorzaak. Een lichamelijk probleem kan uiteraard uitgesloten worden door een huisarts of een kinderarts. Bedplassen is wel een heel vaak gehoord probleem onder de plasproblemen. We spreken van bedplassen wanneer kinderen van 5 of 6 jaar oud, meer dan twee keer per week in bed plassen. Oorzaken kunnen zijn:

 • Soms speelt erfelijkheid een rol; één van de ouders van het kind was dan ook ’s nachts pas laat droog
 • Het kan zijn dat het kind zo diep slaapt dat de hersenen het signaal van een volle blaas niet herkennen
 • Tenslotte kan het zijn dat kinderen een kleine blaas hebben of te veel plas in hun slaap aanmaken

Dryly Plaswekker

Bedplassen is één van de meest voorkomende plasproblemen. Een hele effectieve methode om van bedplassen af te komen is de plaswekkermethode. De plaswekkermethode leert kinderen in de nacht het signaal van een volle blaas te herkennen en dus op tijd naar de wc te gaan. 93% van de kinderen is binnen zes tot acht weken ’s nachts droog bij gebruik van een plaswekker. De Dryly plaswekker is uniek:

 • Wizzu de pandabeer is het maatje van je kind tijdens de plaswekker training. Hij geeft je kind het vertrouwen dat hij/zij het kan
 • De Dryly plaswekker app waarschuwt je bij een ongelukje van je kind, houdt een overzicht bij van de ongelukjes en bevat een spel om je kind te motiveren tijdens de training
 • Nooit geweten dat een dryly plaswekker een uitkomst zou zijn! Een wekker in een vorm van een knuffel en niemand ziet dat je een plaswekker in je kamer hebt. Wij bestelde een pakket met 4 onderbroekjes was voordeliger dan los en dan wel helaas Geen vergoeding vanuit de verzekering dacht ik eerst, best een uitgave maar eigenlijk kun je het geld wegstrepen.
  Ilona Meijer
 • Fijn programma! Top systeem voor ons zoontje. Alleen de broekjes vallen best klein en jammer dat wizzu maar 1 wekker geluid heeft. Verder een super programma.
  Rhiannon
 • Verzending duurde wat lang, maar her product is top! Dochter vind het geweldig met de knuffel en de app en is mede daardoor super gemotiveerd!
  Jessica
 • wat een geweldige uitvinding!!! Ik was eerst wantrouwig over de plaswekker maar direct na 1 week gebruik zagen we al vooruitgang. Ondertussen zijn beide zonen zindelijk met de plaswekker van Dryly. Enorme pluspunten voor de leuke methode en speelse aanpak!! Dryly bedankt voor jullie uitvinding.
  Fam. L
 • Onze zoon van 7 plaste elke nacht zoveel in zijn bed dat geen luier het tegenhield. Toen we dryly voorbij zagen komen op Facebook waren we in eerste instantie een beetje sceptisch. Omdat we zo moedeloos werden van de situatie hebben we besloten toch een dryly plaswekker aan te schaffen.
  Danique
 • Na ook een mail gestuurd te hebben naar dryly hebben ze me keurig opgebeld En me door het programma heen geloodst werkt het apparaat nu naar behoren. De telefonische ondersteuning is echt perfect deze man nam alle tijd
  Maximus
 • Het instellen van de dryly was even lastig in het begin omdat hij ons WiFi netwerk telkens niet pakte. Maar na een belletje met de fijne klantenservice werkte het systeem na een reset goed. De app werkt met een beloningssysteem waardoor we enthousiast aan de slag gingen. De eerste nachten kregen we elke nacht 2 tot 3 meldingen van een ongelukje.
  A. Velstra
 • Dochter van 5 was elke nacht nat, daarom ervoor gekozen de dryly te bestellen. De eerste week werd ze ondanks de trilfunctie niet wakker. De 2e week was dit anders en werd ze wel wakker van de wekker en trilfunctie, maar dan in een nat bed. De 3e week werd ze meteen wakker van de wekker zodra er 1 drupje in het broekje zat, daardoor hield ze het op en ging naar de wc.
  C.V.