Niet wakker worden van de plaswekker - Dryly®

Niet wakker worden van de plaswekker

Veel ouders bellen op met de vraag waarom hun kind niet wakker wordt van het geluid van de plaswekker tijdens of na het bedplassen. Dat kinderen niet wakker worden van het geluid van de plaswekker is in het begin heel normaal. Kinderen die in hun bed plassen slapen standaard heel erg diep en worden dus niet wakker. Je zou een brandalarm af kunnen laten gaan zonder dat ze daar wakker van worden. Kinderen die in hun bed plassen slapen zo diep dat ze ook zelfs niet wakker worden van het geluid van de plaswekker. De vraag is hoe kan dat?

 

 

Hoe komt het dat mijn kind niet wakker wordt van de plaswekker?

De Dryly plaswekkertraining is gebaseerd op de gedachte dat we het signaal sterker maken van de blaas naar de hersenen. Bij kinderen die in hun bed plassen gaat er wel een signaal naar de hersenen bij een volle blaas, maar de hersenen vertalen dit signaal niet naar het gedrag van opstaan en naar de WC gaan en worden ze dus niet wakker. Met de Dryly plaswekker trainen we je kind dat bij het horen van het geluid een reactie moet ontstaan; namelijk naar de WC gaan. Dit proces kost tijd en gaat in stappen, dat ze in het begin niet wakker worden is heel normaal. Het wakker worden van de plaswekker is de eerste stap naar zindelijkheid.

Stap 1 van zindelijk worden

Dat kinderen dus niet wakker worden is heel normaal maar de eerste stap die je kind gaat maken is het wakker worden van het geluid van de Dryly plaswekker; dit duurt gemiddeld 3 weken. Hoe gaat dit in z’n werking? Iedere avond voor het slapen gaan volgen jullie het Dryly nachtritueel. Het is echt heel erg belangrijk om iedere avond consequent het Dryly nachtritueel in de mobiele applicatie te volgen. Consequentie is key. Als je kind in bed ligt laat je via de app het geluid van Wizzu (het plaswekkeralarm) horen. Dan zeggen jullie samen hardop; ‘als ik dit geluid hoor word ik vannacht wakker’. Herhaal dit minimaal drie keer.

Het is belangrijk dat je kind zich beseft dat als dat specifieke geluid zich voordoet er een actie wordt verwacht. De eerste stap naar zindelijkheid is dat je kind wakker wordt van het geluid van de plaswekker. Het is dan nog wel heel normaal dat je kind dan een volledige plas in bed heeft gedaan. Beloon je kind als hij/zij wakker wordt en negeer de plas in het bed.

Mobiele Dryly app helpt bij het wakker worden van de plaswekker

De mobiele applicatie die bij de Dryly plaswekkermethode hoort stuurt je ook een bericht wanneer je kind in bed plast. Dit doen we om twee redenen; de eerste reden is dat je ’s nachts kan opstaan om je kind te steunen en om je kind wakker te maken van de plaswekker. Let op dat er altijd een vertraging is afhankelijk van je netwerkverbinding tot 30 seconden voordat jij het bericht ontvangt. De reden hiervoor is dat je kind primair zelf moet leren wakker worden. Als dat echt niet lukt kan je je kind als ouder wakker maken.

De tweede reden dat we jullie, als ouders, een berichtje sturen is dat je zo in het dashboard kunt zien hoe de plaswekkertraining verloopt. Zo kan je zien of je kind voortgang boekt.

Stap 2 van het zindelijk worden

Als je kind wakker wordt van de plaswekker is het zaak om te gaan werken naar het plassen in de WC in plaats van in bed. Ook dit gaat niet gelijk. Stap twee van het zindelijk worden is dat je kind wakker wordt van de plaswekker en een groot deel van de plas uitplast in de WC. Dus het alarm zal afgaan en het broekje zal nat zijn, alleen stopt je kind met plassen bij het horen van de plaswekker. Dit zal na een week of 5 het geval moeten zijn. Uitzonderingen zijn er altijd en als je twijfelt kun je altijd een bezoekje aan de huisarts brengen.

De laatste fase

Nu je kind wakker wordt van de plaswekker en uitplast op de WC moet je kind leren om naar de WC te gaan voordat de plaswekker gaat. Dit kan alleen as het signaal van de blaas naar de hersenen sterk genoeg is geworden door de training. In de laatste fase zal de plaswekker dus niet meer afgaan, want je kind voelt zelf dat hij/zij naar de WC moet. Als je kind dit bereikt heeft is dat echt een hele grote mijlpaal. Dit mag echt gevierd worden. Als je deze stap hebt bereikt, adviseren wij je om nog minimaal drie weken door te gaan met de plaswekker om een terugval te voorkomen.

 

Bestel jouw Dryly® plaswekker

Terug naar blog