Medicatie

Ouders weten vaak niet zo goed wat ze tegen bedplassen kunnen doen, moet je starten met medicatie tegen bedplassen of juist met het gebruik van een plaswekker? Als je kind in bed plast is dat heel erg vervelend. De meeste kinderen komen vanzelf van het probleem af naarmate ze ouder worden. Het is wel zo dat bedplassen enorme gevolgen heeft voor het kind. Vaak worden kinderen erg onzeker en is er kans op het ontwikkelen van een negatief zelfbeeld.Het gevolg is dat bedplassen een sluimerend probleem is waar alle partijen ongelukkig van worden.

Als een kind de leeftijd van 7 jaar heeft bereikt, wordt bedplassen wel degelijk als een probleem gezien. Er zijn verschillende oplossingen tegen bedplassen. De eerste keuze is het gebruik van een plaswekker, als de plaswekker niet helpt kan je kind medicatie voorgeschreven krijgen tegen bedplassen.

Twee soorten medicatie tegen bedplassen

Minrin is het meest voorgeschreven medicijn tegen bedplassen. Het medicijn tegen bedplassen zorgt ervoor dat de urineproductie tijdens het slapen verminderd wordt. Normaliter is de productie van urine tijdens de nacht lager dan overdag. Hier zorgt het hormoon ADH voor. Soms is het zo dat bij kinderen de productie van ADH s ‘nachts niet lager is dan overdag. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid plas s ‘nachts niet in de blaas past.

Als dit zo is schrijft de (huis)arts medicatie voor tegen bedplassen. Minrin is synthetische ADH. Dit medicijn tegen bedplassen zorgt ervoor dat . Door dit medicijn wordt de wateruitscheiding gedurende de nacht verminderd. Het vocht dat ‘s nachts wordt vastgehouden door het lichaam wordt, als het medicijn is uitgewerkt, overdag uitgescheiden. Deze medicatie tegen bedplassen kan zowel langere als kortere tijd worden toegediend. Het is ook handig om deze medicatie tegen bedplassen te gebruiken tijdens logeerpartijen en schoolkampen.

Minrin Melt

Een nieuw medicijn tegen bedplassen is de minrin melt tablet. In Minrin melt zit synthetische ADH, waardoor de blaas minder vocht aanmaakt s ‘nachts. Het voordeel van Minrin melt is dat de tablet onder de tong kan worden gelegd en er geen water bij nodig is. Veel kinderen vinden het vervelend om pillen te moeten doorslikken. Dat is bij dit medicijn tegen bedplassen niet meer nodig.

Medicatie tegen bedplassen bij een overactieve blaas

Oxybutynine is een medicijn dat aan kinderen wordt voorgeschreven die last hebben van een overactieve blaas. Een overactieve blaas is wanneer je blaas te veel urine aanmaakt en het kind continu het gevoel heeft dat hij/zij moet plassen. Als dit het geval is kan je voordat je begint met medicatie tegen bedplassen beginnen met blaastraining. Blaastraining is wanneer je overdag gaat oefenen met het ophouden van de plas. Door dit te oefenen rekt de blaas op en kan het s ‘nachts een groter volume aan plas in de blaas. Bij deze training kan het geven van medicatie tegen het bedplassen helpen het blaasvolume te vergroten.

Bij een grotere blaas is de kans op bedplassen kleiner. Een weinig vermelde bijwerking van anticholinergica is verlaagde warmtetolerantie met het risico van ‘heat stroke’ door onvoldoende effectieve transpiratie bij hoge buitentemperatuur. Expert opinion adviseert om boven 30º Celcius aanvullende maatregelen voorkoeling te nemen of de toediening van anticholinergica bij kinderen te stoppen.

Medicatie tegen bedplassen

Het medicijn tegen bedplassen Furosemide (lasix) is een medicijn dat er voor zorgt dat het lichaam als het ware ontwaterd. Door dit medicijn tegen bedplassen wordt het lichaam als het ware uitgeknepen, zodat er s ’nachts minder urine wordt geproduceerd.

Als je twijfelt over het bedplassen van je kind adviseren wij altijd contact op te nemen met je huisarts. Die kan je vertellen of dat het raadzaam is om met een plaswekker te beginnen of dat het verstandig is om met medicatie te starten. Volgens de richtlijnen zal er altijd gekeken worden of het gedrag van je kind aangepast moet worden door het gebruik van een plaswekker i.p.v. te starten met medicatie.