Blaascapaciteit kind - Dryly®

Blaascapaciteit kind

De blaascapaciteit van je kind kun je meten aan de hand van hoe vaak hij/zij moet plassen, maar hoe plas je goed?

Het is heel belangrijk dat je kind op tijd naar de WC gaat, ook voor de blaascapaciteit. Zodra je kind voelt dat hij moet plassen moet je gaan. Lang ophouden van plas is niet goed. Als je kind te lang wacht met naar de WC gaan dan heeft hij daarna geen tijd meer om na te denken over de goede manier van plassen. Een andere optie is om je kind op vaste tijdstippen te laten plassen. De blaascapaciteit kun je ook trainen door overdag veel te drinken

Hieronder geven we tips om goed uit te plassen.

 


Goed naar de wc gaan voor meisjes

  1. Ga op tijd naar het toilet of op de afgesproken tijden.
  2. Doe je onderbroek tot je enkels omlaag zodat je benen een beetje uit elkaar kunnen.
  3. Neem rustig de tijd om op het toilet te gaan zitten.
  4. Ga rechtop zitten, dus niet te ver naar voren of naar achteren.
  5. Ga ontspannen zitten, je voeten het liefst gesteund. Gebruik een voetenbankje als je niet bij de grond kunt. Wiebel niet met je benen, en knel ze niet langs de toiletpot. Eventueel kan je een brilverkleiner gebruiken. Op het toilet zit je zoals op een ontspannen stoel.

Goed uitplassen voor jongens

  1. Ga op tijd naar het toilet of op de afgesproken tijden.
  2. Neem rustig de tijd om op het toilet te gaan zitten of, ga ontspannen staan, dus niet als een bodybuilder. Span je billen niet aan en zet je knieën niet vast. Zo kunnen jongens het makkelijkst de sluitspier los laten.
  3. Neem er even de tijd voor en blijf stilstaan.
  4. Knijp niet in de plasser

Hoe vaak je kind moet plassen is vaak afhankelijk van de hoeveelheid die je kind drinkt en de grootte van de blaas

Je kunt zelf berekenen of je kind voldoende plast. Eerst bereken je welke blaascapaciteit jouw kind zou moeten hebben. Anders gezegd; hoeveel er in de blaas hoort te kunnen. Vervolgens meet je (het liefst 1 hele dag) elke plas met een maatbeker om te kijken of de hoeveelheid klopt. Hieronder staat met een voorbeeld uitgelegd hoe de blaascapaciteit kan worden berekend.

De blaascapaciteit bereken je met de volgende formule: (leeftijd + 2) x 30 = .. Dus als je kind 7 jaar is wordt de formule als volgt (7+2)*30=210mm

Het is belangrijk dat de sluitspier rustig en ontspannen open gaat van je kindje

Denk maar aan een ballon. Als een opgeblazen ballon losgelaten wordt, loopt de ballon vanzelf leeg. Met de sluitspier van de blaas is het precies hetzelfde. Om de sluitspier van de blaas open te krijgen moet uw kind even rustig de tijd nemen. Als je kindje zich goed ontspant, en zich ‘helemaal slap houdt’, gaat de sluitspier vanzelf open. De plas kan er dan uit. Het is de bedoeling dat de plas er in 1 keer helemaal uit komt. Dus niet een beetje plassen en dan stoppen en weer een beetje plassen en weer stoppen. Het kind kan zelf voelen of de spieren goed ontspannen zijn, het kan ook helpen op diep adem te halen voor het plassen.

Aangespannen spieren zijn hard en ontspannen spieren zijn slap. Soms is het handig om te luisteren hoe de plas eruit komt. Je kunt horen of de plas er in één keer uit komt. Verder is het belangrijk dat je kindje voldoende oefent om zo de blaascapaciteit te verbeteren.

Zindelijkheidstraining

Wanneer je kindje last heeft van bedplassen kan je altijd starten met een zindelijkheidstraining. Dryly heeft een leuke plaswekker ontwikkeld welke je kan helpen op weg naar droge nachten. Met behulp van onze plaswekker zijn 93% van onze gebruikers binnen 6 tot 8 weken zindelijk!

 

Bestel jouw Dryly® plaswekker

Terug naar blog