Enuresis nocturna

Veel ouders nemen contact met ons op omdat hun huisarts of urotherapeut ze heeft verteld dat hun kindje last heeft van enuresis nocturna (medische term voor bedplassen). Omdat dit geen algemeen bekend woord is, kan dit nog wel eens onzekerheid bij ze veroorzaken! In dit artikel vertellen we je hier alles over.

 

 

Is enuresis nocturna hetzelfde als bedplassen?

Door de twee woorden in enuresis nocturna los te bekijken wordt al een hoop duidelijk! Enuresis is een medisch woord voor het onvrijwillig laten lopen van je plas. Nocturna geeft aan dat iets in de nacht gebeurt. Door deze woorden met elkaar te combineren heb je ‘bedplassen’!

Wij merken wel vaak dat ouders die contact met ons opnemen en het hebben over enuresis nocturna, al een stukje verder zijn in het medische onderzoek.

Er is enuresis nocturna bij mijn kleine geconstateerd, wat nu?

Enuresis Nocturna komt voor bij heel veel kinderen, dus je staat er niet alleen voor! Misschien heeft je huisarts of urotherapeut al wat handvatten gegeven. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft een richtlijn voor enuresis nocturna op hun website staan. Wij adviseren deze richtlijn altijd op te volgen om je kind zo effectief mogelijk te kunnen helpen!

 

 

Hoe ziet de behandeling van enuresis nocturna eruit?

Opnemen

De meeste ouders zijn bekend met deze methode. Tot 5-6 jaar is het heel gebruikelijk dat het kind in de nacht op het toilet wordt gezet om de blaas te legen. Wij merken ook wel dat ouders deze methode toepassen bij kinderen die in één nacht wel drie keer in bed plassen. Je moet altijd de afweging maken tussen het laten leren van het lichaam en de nachtrust die je kind nodig heeft.

Motivatiemethode

Als je merkt dat je kind simpelweg niet zo gemotiveerd is om droog te worden, kan je hiermee aan de slag. Een van de belangrijkste succesfactoren bij de behandeling van enuresis nocturna is motivatie. Veel ouders zijn geneigd hun kind te belonen als het iets goed doen, maar te straffen als ze iets ‘fout’ doen. Bij de behandeling van Enuresis Nocturna is het belangrijk dat je je kleine beloond voor inzet. Als je merkt dat je kind er alles aan doet om niet meer in bed te plassen, zit je op het goede pad!

De plaswekkermethode

De wetenschap laat zien dat dit een van de meest effectieve manieren is om van Enuresis Nocturna af te komen. Verschillende onderzoeken laten een succeskans van 70% tot 93% procent zien bij kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud.

Wij hebben de Dryly plaswekker zó ontworpen dat een vervelend onderwerp als Enuresis Nocturna wordt omgezet naar een leuk avontuur met Wizzu de pandabeer.

Als je de Dryly plaswekker ontvangt, zit daar Wizzu de pandabeer, ondergoed, een ontvanger en een zender in. Tegen de tijd dat je kind naar bed gaat, trekt die het plaswekker ondergoed aan en begint die in de Dryly app het bedritueel. Onderdeel hiervan is een boekje lezen, naar het toilet gaan en tot rust komen. Op het ondergoed zet je de zender vast. Deze waakt voor een ongelukje.

Als je kind in zijn of haar slaapt in bed begint te plassen, merkt de zender dit op en stuurt deze een bericht naar de ontvanger. De ontvanger speelt een geluid af zodat je kind wakker wordt. Ook stuurt deze een bericht naar de Plaswekker app op je smartphone. Zo kan jij je kindje goed ondersteunen met het uitplassen en het vervangen van het Dryly plasbroekje.

Door de plaswekkermethode leert het kind steeds beter de berichten van een volle blaas te herkennen omdat deze telkens wordt gewekt op het moment dat het ‘teveel’ wordt. Wij horen verhalen van ouders die in een kwestie van weken droog zijn geworden, maar we adviseren dat je toch wel moet rekenen op een traject van 2 tot 3 maanden.

 

Vergoed door de verzekeraars

Wist je dat er een oplossing tegen Enuresis Nocturna is die vergoed wordt? Wat veel mensen niet weten is dat de plaswekker door veel verzekeraars vergoed wordt. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en het pakket kan dit in zijn geheel of deels zijn. Helaas is er ook ongeveer 8% van de zorgverzekeringen die de plaswekker niet vergoed. Benieuwd of jullie zorgverzekeraar de plaswekker vergoed? Kijk dan snel op onze pagina vergoedingen.

Beste plaswekker inclusief app

Het alarm dat afgaat wanneer er geplast wordt zorgt er voor dat kinderen op een moment zelf het verband leggen tussen een volle blaas en dat ze zelf naar de WC moeten gaan. In eerste instantie zal het alarm er voor zorgen dat het kind schrikt, wakker wordt en de sluitspier van de blaas aanspant. Het gedrag wordt dan aangeleerd in deze periode. Wanneer de plaswekker een paar weken gebruikt wordt zal het kind een koppeling maken tussen het alarm en een volle blaas. Door dat het gedrag wordt aangeleerd om naar de wc te gaan zal het kind bij een volle blaas zelf wakker worden en zelf naar de wc gaan. Dit proces heet klassieke conditionering.

Met pandabeer Wizzu als nieuwe beste vriend gaat het avontuur beginnen. Ook in de mobiele app is Wizzu altijd dichtbij. Wizzu staat altijd voor je klaar en helpt op weg naar droge nachten. Je kan Wizzu zelfs personaliseren, spaar punten voor iedere droge nacht en wissel deze punten in voor bijvoorbeeld een stoere zonnebril of leuke hoed.

Naast leuke features helpt het ouders ook om het bed plas gedrag in kaart te krijgen. Zo geeft de app een melding wanneer er in bed geplast wordt en kan je ook de voorgang bijhouden. Zo zie je in één oogopslag hoe het kind vooruitgang boekt. 

De interactieve mobiele app, de pandaknuffel Dryly®, het stoere ondergoed en de werking staan aan de basis van het avontuur.