Plastraining

Plastraining wordt bij kinderen ingezet die moeite hebben om overdag zindelijk te worden. Voor kinderen die bijvoorbeeld al naar school gaan is het erg lastig als ze nog in hun broek plassen overdag. Kinderen kunnen heel direct zijn. Een opmerking van een ander kind kan soms heel kwetsend zijn en voor veel verdriet zorgen. Soms verschonen leerkrachten niet zelf de broek en word je als ouder gevraagd de broek van je kind te komen verschonen op school. Als je met je kind hulp zoekt bij bijvoorbeeld een plaspoli wordt vaak een plastraining aangeboden. Met de plastraining gaan ouder en kind samen trainen om zindelijk te worden.

Plastraining

De plastraining is bedoeld om je kind goed te leren reageren op aandrang. Je kind leert dus luisteren naar de signalen van de blaas en leert op tijd naar de wc te gaan. Het leert met de training overdag de signalen van een volle blaas te herkennen zodat het niet te vroeg naar de wc gaat en dus heel vaak kleine plasjes doet, maar ook niet te laat, zodat er ongelukjes volgen. Je kind leert tijdens de plastraining dus:

  1. hoe je kind moet plassen;
  2. wanneer je kind moet plassen;
  3. hoe vaak je kind moet plassen;

Hoe je moet plassen?

Het is belangrijk bij de plastraining de volgende dingen goed te doen:

  • De houding van je kind op de wc moet goed zijn. De voeten van je kind moeten plat op de grond staan. Mocht je kind niet met de voeten bij de grond kunnen wordt geadviseerd een voetenbankje te gebruiken. Je kunt ook een wc-verkleiner gebruiken voor een goede houding
  • Je kind moet een ontspannen houding aannemen. Het moet volledig op de wc-bril leunen. Het beste is om met gespreide beentjes te zitten en de handen op de knieën te leggen
  • Je kind moet goed de tijd nemen. De plas moet in één keer komen. Je kind mag niet persen tijdens het plassen en de buik moet slap zijn. Dat gaat gemakkelijker als je kind tijdens het plassen uitblaast
  • Je kind moet na het plassen nog even blijven zitten, ongeveer een halve minuut

Wanneer je moet plassen?

Met de plastraining leert je kind te luisteren naar de signalen van de blaas en op tijd naar de wc te gaan. Je kind moet dus goed letten op die signalen en moet zelf leren voelen en zelf gaan leren beslissen wanneer het naar de wc gaat. Het moet het verschil leren tussen en lege en een volle blaas. Soms is het handig je kind eraan te herinneren dat het met de training bezig is. Dit kun je doen door een codewoord af te spreken met je kind. Als dit woord genoemd wordt weet je kind dat het even moet nadenken, voelen en dan zelf beslissen of hij/zij naar de wc moet.

Hoe vaak moet je plassen?

De plastraining leert je kind ongeveer zeven keer per dag naar de wc te gaan. Twee keer in de ochtend, drie keer in de middag en ongeveer twee keer in de avond. Als je kind dus meer dan zeven keer plast gaat het leren minder te plassen. Met de plastraining zal de blaas hierop getraind worden. Om goed te kunnen oefenen moet er ook voldoende gedronken worden. Je kind moet ongeveer t tot 1,5 liter vocht per dag drinken.

Bedplassen

Als de plastraining succesvol is afgerond is je kind overdag zindelijk. Sommige kinderen zijn dan nog niet ’s nachts zindelijk. Dan kan een plaswekker helpen. De plaswekker leert kinderen ook in de nacht het signaal van een volle blaas te herkennen en dus op tijd naar de wc te gaan. 93% van de kinderen is binnen zes tot acht weken ’s nachts zindelijk bij gebruik van een plaswekker. De Dryly plaswekker is uniek:

  • Wizzu de pandabeer is het maatje van je kind tijdens de plaswekker training. Hij geeft je kind het vertrouwen dat hij/zij het kan.
  • De Dryly plaswekker app waarschuwt je bij een ongelukje van je kind, houdt een overzicht bij van de ongelukjes en bevat een spel om je kind te motiveren tijdens de training.

Bestel de Dryly plaswekker nu.